Gelaagde koffiecake

Een cake met koffie-extract, gevuld met crème en een mooie koffieglazuur bovenop: dat is een ge(s)laagde koffiecake.

Voor 8 personen
  • 125 g hazelnoten
  • 125 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 3 eieren
  • 125 g suiker
  • 150 g zachte boter
  • 1/2 tl koffie-extract
Voor de crème
  • 4 gelatineblaadjes
  • 3 dl melk
  • 2 dl sterke koffie
  • 4 eierdooiers
  • 175 g suiker
  • 1 el maïzena
  • 1,5 dl slagroom
Voor het glazuur
  • 2 gelatineblaadjes
  • 200 g suiker
  • 100 g boter
  • 2 dl room
  • 1 tl koffie-extract
Bereiding
  1. Verwarm oven voor op 180 °C.
  2. Meng bloem en bakpoeder. Klop de eieren met suiker op. Roer boter, koffie-extract en bloem eronder. Spatel fijngemalen hazelnoten eronder en giet in een ingevette vierkante bakvorm (22 cm). Bak 35 à 40 minuten. Laat 5 minuten rusten. Ontvorm, laat afkoelen.
  3. Week gelatine in koud water. Kook melk en koffie. Klop de dooiers met suiker op. Voeg maïzena toe en giet al roerend koffiemelk op. Dik in op laag vuur, los er dan de uitgeknepen gelatine in op. Laat afkoelen.
  4. Spatel opgeklopte slagroom onder de koffiecrème. Snijd de cake in 3 plakken. Breng koffiecrème ertussen en zet 1 uur koel.
  5. Laat gelatine weken in koud water. Karamelliseer suiker met 1 dl water in pan. Roer er boter onder, haal van het vuur. Meng met room en koffie-extract. Los er de uitgeknepen gelatine in op, koel kort. Giet glazuur over de cake, verdeel met een paletmes. Laat opstijven en snijd de koffiecake aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content