Gekonfijt lamsvlees met rozijnen en amandelen

  • Moeilijkheid

Gekonfijt lamsvlees met rozijnen en amandelen
© © Jean-Pierre Gabriël

Voor 6 à 8:

2 kg schapen- of lamsvlees met been (halsstuk, schouderstuk, bout, rug)

500 g rozijnen

150 g gepelde amandelen

5 cl olijfolie extra vierge

60 g boter

100 g honing

2 gesnipperde uien

1 el ras al hanout

1 tl peper

1 mespuntje fijngemalen saffraanstampers

1 tl gember

1 tl kaneel

fijn zout

Snij het vlees in stukken van 100 tot 150 g. Meng saffraan, gember, ras al hanout, wat peper en zout en 3 eetlepels water in een schaal door elkaar. Spoel de rozijnen af, laat ze uitdruipen en meng ze in een schaal met een beetje van het zojuist bereide kruidenmengsel. Gebruik de rest van dit mengsel om de stukken vlees één voor één mee in te strijken.

Leg het vlees vervolgens in een pan met antiaanbaklaag. Voeg de geraspte ui toe. Zet op middelhoog vuur en braad 5 tot 6 minuten al roerend en kerend aan met 50 g boter. Bedek met water en breng aan de kook. Voeg vervolgens de olijfolie en de amandelen toe. Bewaar een handvol amandelen voor de versiering. Dek af en laat eerst 1.30 u. op middelhoog en vervolgens 40 minuten op zeer laag vuur sudderen.

Roer het vlees nog voor het einde van de suddertijd zachtjes dooreen en voeg de kaneel en de honing toe. Draai het vuur laag en laat nog even sudderen zonder te roeren. Voeg vervolgens de geweekte rozijnen toe en laat weer doorsudderen tot al het water is verdampt.

Controleer of het vlees gaar genoeg is. Haal de pan van het vuur zodra het vlees makkelijk van het been loskomt en de saus romig is. Bak vervolgens in 10 g boter de opzijgezette amandelen goudbruin.

Leg het vlees met been en al in een serveer- of tajineschotel en leg er de rozijnen en amandelen uit de saus op. Bestrooi vervolgens met de bruingebakken amandelen. Ontvet de saus en schenk deze over het vlees.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content