Gegrilde sint-jakobsnoten met bospaddenstoelen, gewelde botersaus met sojasaus en carpaccio van jakobsnoten en Parijse champignons

Dit is een ondersteunend algemeen beeld dat geen deel uitmaakt van het recept.
  • Moeilijkheid

Serveer een origineel bordje met sint-jakobsnoten en paddenstoelen; aan de ene kant alles rauw, aan de andere kant gegrild. Beide kanten zijn minstens even lekker.

Voor 4 personen

10 verse sint-jakobsnootjes

200 g bospaddestoelen

4 bruine Parijse champignons

Saus:

1 fijngehakte sjalot

een scheutje wittewijnazijn

1/2 glas droge, witte wijn

sap van 1/2 citroen

1 kl sojasaus

1 mespuntje curry

150 g koude boter, in blokjes

grof zout en peper van de molen

Vinaigrette:

1/3 dl olijfolie

1/3 dl notenolie

1/3 dl balsamicoazijn

Bereiding

1. Snijd 6 sint-jakobsnoten middendoor. Snijd de rest van de noten en de Parijse champignons in fijne schijven. Spoel de bospaddenstoelen kort onder stromend water en droog ze.

2. Bak de paddestoelen in olijfolie.

3. Wentel de 12 halve sint-jakobsnoten in olijfolie en gril ze in een hete grillpan.

4. Doe de fijngehakte sjalot, de witte wijn, de wittewijnazijn en een eetlepel water in een pot en laat het vocht bijna geheel inkoken.

5. Klop de siroop op met klontjes koude boter boven een laag vuurtje. Voeg een koffielepel sojasaus, curry en citroensap toe. Breng op smaak met peper en zout. Zeef de saus en houd warm.

6. Presenteer op een bord langs de ene kant afwisselend schijfjes rauwe sint-jakobsnoot en schijfjes rauwe champignon. Werk af met een weinig vinaigrette. Leg langs de andere kant van het bord een hoopje gebakken bospaddenstoelen en daarbovenop 3 gegrilde halve sint-jakobsnoten. Strooi op de noten een beetje grof zout en werk af met de beurre-blancsaus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content