Gegratineerde oesters

Voor 4 personen:

Voor 4 personen:

12 Zeeuwse oesters

1 dl witte wijn

1 bosuitje

2 bolletjes gember

150 g waterkers

1 eetlepel witte wijnazijn

1 eetlepel gembersiroop

0,5 eetlepel Japanse sojasaus

4 eetlepels olie

125 ml crème fraîche

50 g geraspte belegen kaas

Schenk de wijn in een grote pan en leg de oesters erin. Stoom de oesters afgedekt 6-8 minuten tot de schelpen open staan. Snijd intussen het bosuitje in dunne reepjes en de gember in flinterdunne plakjes. Verwijder de grove steeltjes van de waterkers. Klop in een kom een dressing van de azijn, gembersiroop, sojasaus en olijfolie en schep de waterkers erdoor.

Verdeel de salade over vier borden. Verwarm de grill in de oven voor. Laat de oesters in een vergiet uitlekken en breek de platte schelpen eraf. Leg de oesters in de bolle schelp op de bakplaat en verdeel de bosuitjes, plakjes gember en enkele druppels Japanse sojasaus erover. Schep de crème fraîche erop en strooi de kaas erover. Schuif de oesters ca. 10 cm onder het hete grillelement en laat de kaas in ca. 2-3 minuten smelten. Leg de schelpen met oesters op de salade.

Opensteken van oesters

Het opensteken van oesters is in het begin een lastige klus. Maar oefening baart kunst. Als men éénmaal de slag te pakken heeft, is het opensteken een koud kunstje.

Stap 1: Houd de oesters met één hand tussen een dubbelgevouwen theedoek zo vast dat de platte schelp boven zit.

Stap 2: Steek met een oestermes of een stevig puntig mes in het scharnier tussen de twee schelphelften. Wrik het mes voorzichtig naar binnen en maak met een korte draaibeweging de schelp open.

Stap 3: Snijd de boven- en onderschelp langs de kier losjes van elkaar. Houd de oester goed recht om te voorkomen dat het vocht eruit loopt, maar zet niet te veel kracht op de oester.

Stap 4: Verwijder de platte schelp en snijd de oesters in de bolle oesterschelpen los. Haal eventueel gruis weg.

Moeite met opensteken?

Is het opensteken van oesters nog wat lastig, stoom dan de oesters even open. Leg de oesters in een stoommandje en laat ze ongeveer 4 minuten stomen. U kunt ook een vergiet boven een laagje water in een afgesloten pan hangen. De oesters staan dan een stukje open en zijn makkelijk open te steken. De ‘opengestoomde’ oesters zijn heel geschikt om te gratineren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content