Gegratineerde mosselen met zongedroogde tomaten, paprika en ham

Voor 4 personen:

Voor 4 personen:

48 mooie mosselen

100 zongedroogde tomaten

1 ui

1 knoflookteentje

1 groene paprika (gepeld)

1 limoen

1 eetlepel gehakt citroenkruid en enkele blaadjes als garnituur

1 dl olijfolie (extra vierge)

1/2 mokkalepel mosterdzaadjes

50 g poeder van gedroogde ham en enkele gedroogde plakjes als garnituur

peper, cayennepeper en zeezout

Doe de gedroogde tomaten samen met de look en de mosterdzaadjes in een vijzel en stamp alles tot een smeuïge puree. Fijngemalen in foodprocessor kan ook. Snij de ui en de paprika in zeer fijne dobbelsteentjes en voeg dit samen met enkele fijngehakte en geblancheerde limoenschilletjes (zestes), het limoensap, het citroenkruid, peper en zout bij de tomatenpuree. Druppel bij het mengen de olijfolie erbij en breng met een tipje cayennepeper op smaak.

Open de mosselen door met duim en wijsvinger de bovenste en onderste schelp lichtjes van elkaar te duwen en dan met een klein mesje het mosselvlees los te snijden. Verwijder de bovenste schelp of verwarm de mosselen even in de pan en verwijder de bovenste schelp. Lepel een beetje van de mengeling op elke mossel. Gratineer de mosselen kort onder een warme grill. Versier met een blaadje citroenkruid en hampoeder.

Tips en weetjes

Het openen van rauwe mosselen is geen gemakkelijk werkje. Een beetje oefening zal zeker nodig zijn. Koop in elk geval voor dit soort bereidingen de beste mosselen (Goudmerk of Jumbo).

Poeder van gedroogde ham geeft een plezierige smaaktoets aan bereidingen. Het volstaat dunne sneetjes ham in een matige oven zeer goed te laten drogen en nadien te malen in de keukenrobot.

In de zon gedroogde tomaten zijn in de handel te koop, je kan in de oven ook zelf tomaten drogen. Door het drogen krijgen ze een zeer geconcentreerde smaak. Ze worden bewaard in olijfolie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content