Ingrediënten

Nodig voor vier:

  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 Mechelse koekoek van 2 kg (bruto)
  • 1,8 dl goed gekruide gevogeltefond
  • 16 segrijnslakjes (petit-gris) uit Namen en 2 eetlepels van hun kookvocht
  • 90 g schoongemaakte Parijse champignons
  • 60 g schoongemaakte kleine groene uitjes
  • 25 g peterselie, schoongemaakt en van stelen ontdaan
  • een weinig citroensap
  • zout en peper van de molen.

Voorbereidingen: de koekoek schoonmaken en legen, het vlees van het karkas en de beenderen halen en in grove stukken snijden. Controleer of de slakken goed zijn schoongemaakt. Snijd de champignons in 4 of 6 stukken, naargelang van het formaat. Snijd de kleine uitjes in plakjes en hak de peterselie fijn. Bewaar beide onder plasticfilm in de koelkast.

Afwerking: verwarm de olijfolie in een pan, braad de champignons en de slakken, kruid met mate met peper en zout, haal uit de pan en houd warm. Kruid de stukken kip, laat het vlees kleuren in dezelfde olie en gaar 2 à 3 minuten. Blus de warmte in de pan met fond, citroensap en kookvocht van de slakken. Laat het vocht tot de helft inkoken. Voeg de slakken, de champignons, de peterselie en de uitjes toe. Controleer de kruiding en voeg, indien gewenst, peper, zout en een weinig citroensap toe. Verdeel het vlees over warme borden en giet de saus over het vlees. Dien warm op, met naar wens bereide seizoengroenten en aardappelen.

Voorbereidingen: de koekoek schoonmaken en legen, het vlees van het karkas en de beenderen halen en in grove stukken snijden. Controleer of de slakken goed zijn schoongemaakt. Snijd de champignons in 4 of 6 stukken, naargelang van het formaat. Snijd de kleine uitjes in plakjes en hak de peterselie fijn. Bewaar beide onder plasticfilm in de koelkast.Afwerking: verwarm de olijfolie in een pan, braad de champignons en de slakken, kruid met mate met peper en zout, haal uit de pan en houd warm. Kruid de stukken kip, laat het vlees kleuren in dezelfde olie en gaar 2 à 3 minuten. Blus de warmte in de pan met fond, citroensap en kookvocht van de slakken. Laat het vocht tot de helft inkoken. Voeg de slakken, de champignons, de peterselie en de uitjes toe. Controleer de kruiding en voeg, indien gewenst, peper, zout en een weinig citroensap toe. Verdeel het vlees over warme borden en giet de saus over het vlees. Dien warm op, met naar wens bereide seizoengroenten en aardappelen.