Voor 4 personen :
1 fazant
peper
zout
suiker
100 g boter
50 g olijfolie
1 wortel
16 kleine zilveruitjes
4 teentjes knoflook
2 blaadjes laurier
1 kaneelstok
1 zoethoutstok
5 jeneverbessen
2 dl kalfsjus
1 dl cognac
Kleur de fazant langs alle zijden in de olijfolie. Kruid met peper en zout. Maak de uitjes schoon en voeg ze toe, samen met de in stukjes gesneden wortel. Voeg de aromatische bestanddelen toe (knoflook, kaneel, zoethout, jeneverbes, laurier) en verdeel de boter over het gevogelte. Plaats een deksel of aluminiumfolie op de pan en braad de fazant 20 min. in een oven van 200°C. Besprenkel het gevogelte regelmatig met braadvocht.
Haal de fazant, de uitjes en wortelen uit de pan en laat het vlees rusten. Bestrooi de pan met wat suiker, laat karameliseren. Giet 1 dl cognac in de braadpan, steek de dampen aan (wees voorzichtig), flambeer en laat inkoken. Voeg de kalfsjus toe en kook de saus in tot de helft. Breng op smaak met peper en zout. Zeef de saus en klop alles op met wat olijfolie.
Recept: Benoit Dewitte
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier