Gebakken zalm met gestoofde rode ui, cassis en Hollandse saus

  • Moeilijkheid

Voor 4 personen:

400 gram rode ui

boter

2 glazen rode wijn

2 theelepels griessuiker

3 eetlepels crème de cassis

peper en zout

4 zalmfilets met vel van 160 gram elk

aardappelpuree

Voor de Hollandse saus:

2 eierdooiers

2 eetlepels warm water

het sap van 1 citroen

175 gram geklaarde boter

witte peper en zout

Bereid eerst de rode ui. Snij de ui in brede ringen. Smelt een klontje boter in een pan en fruit er gedurende 2 minuten de ui in aan. Doe er de wijn en 1 theelepel griessuiker bij. Draai het vuur hoger en laat zacht pruttelen tot de wijn voor drie vierde is ingekookt. Doe er de crème de cassis bij en laat even inkoken. Kruid met de rest van de suiker en peper en zout en laat afkoelen in de pan. Laat minstens 2 uur rusten.

Maak de Hollandse saus. Doe de eierdooiers met het water en de helft van het citroensap in een pan en klop au bain marie op tot een sabayon. Giet er straalsgewijs en onder voortdurend kloppen de warme geklaarde boter bij, tot de saus mooi gebonden is. Kruid met witte peper, zout en de rest van het citroensap. Dek af met huishoudfolie (om filmvorming te voorkomen) en hou warm.

Kruid de zalmfilets met peper en zout. Verhit wat boter in een pan op hoog vuur en bak er gedurende 3 minuten de zalm in aan, op de velkant. Zet daarna de pan gedurende 3 tot 4 minuten in een oven van 200°C, tot de vis net gaar is. Het vlees moet binnenin nog mooi roze zijn.

Warm de ui op en verdeel in het midden van vier borden. Schik er de zalm met de velkant naar boven op en lepel er de wijnsaus en de Hollandse saus rond. Geef er met de vork geplette aardappelpuree bij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content