Gebakken jakobsschelpen met linzen en chardonnaysaus

  • Moeilijkheid

Bij dit rijkelijk en stevig gerecht hoort een grote witte Bourgogne. Een Puligny Montrachet ’98 van Louis Latour, met aroma’s van geroosterd brood en fijne citrusvruchten, zou hier zeker niet misstaan. Deze elegante wijn met mineralige toets is verkrijgbaar via www.delhaizewineworld.com

Voor 4:

12 jakobsschelpen

Voor de saus:

een mespuntje van de volgende specerijen: pimentpoeder,

kruidnagelpoeder,

nootmuskaat

(flink wat) kerriepoeder

15 g ongezouten boter

25 g fijngehakte ui

25 g fijngehakte wortel

3 dl chardonnay (met houtlagering)

6 dl visfumet

50 ml room

50 g klontjes ijskoude en ongezouten boter

Voor de linzen:

50 g groene linzen

175 ml visfumet

1 kruidnagel

1 laurierblad

2 plakjes ui

1/2 theelepel zout

Fruit voor de saus de specerijen, boter, ui en wortel gedurende 5 minuten in een pan en doe er nadien de wijn en de visfumet bij. Breng aan de kook en laat zachtjes inkoken tot eenderde. Zeef de saus, doe er de room bij en laat opnieuw zachtjes inkoken tot sausdikte. Kook ondertussen de linzen met de visfumet, kruidnagel, laurier, ui en het zout beetgaar. Giet door een zeef en verwijder de kruidnagel, het laurierblad en de ui. Houd warm.

Verhit een pan met antikleeflaag en strijk de bodem ervan in met wat boter. Bak er de jabobsschelpen in gedurende 30 seconden aan elke kant. Haal ze nadien uit de pan en houd warm. Doe het eventuele bakvocht bij de saus.

Verdeel de linzen over het midden van vier warme borden en schik er de jakobsschelpen op. Klop de rest van de boter onder de saus, controleer de kruiding en lepel rond de jakobsschelpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content