Ingrediënten

Voor 4:

 • 4 stukken heekfilet van ca. 150 g elk
 • 8 poivradeartisjokken (kleine paarse)
 • sap van 1 citroen
 • 2 aubergines
 • 1 el tapenade van zwarte olijven
 • olijfolie
 • tijm, laurier
 • 1 teen knoflook
 • taggiascheolijven
 • 1/3 bos platte peterselie
 • 100 g boter

Bereid de artisjokken voor: schil met een mes de steel af en trek in één ruk de buitenste bladeren mee.Verwijder de overige bladeren door in een vloeiende beweging rond de artisjok te snijden. Snij de punt af tot halverwege de vrucht. Snij de artisjok in vier stukjes en verwijder het hooi uit het binnenste. Stoof de artisjok onder deksel in olijfolie met een teentje knoflook, citroensap, laurier, veel tijm, peper en zout.

Bereid de auberginekaviaar: snij de vruchten overlangs in tweeën en wrijf in met olijfolie, een beetje knoflook, peper, zout en tijm. Wikkel de aubergine in aluminiumfolie en zet in de oven op 150°C tot de binnenkant zacht is. Verwijder het vruchtvlees met een lepel, pureer en klop op met olijfolie, wat gehakte knoflook en 1 eetlepel zwarte olijventapenade.

Bak de vis in de helft olijfolie en de helft boter. Laat lichtjes bruinen met de graatkant naar onderen. Zet de vis in de oven op 190°C. Draai hem om na drie vierde van de gaartijd.

Leg onderaan het bord een lepeltje auberginekaviaar en schik daarop de heek. Bak de artisjok nog even in hete olie, zet kort in de oven, zonder bruin te laten worden, en voeg versnipperde platte peterselie toe. Warm de olijven op in de braadjus van de vis, voeg eventueel nog wat citroensap toe. Giet de inhoud van de pan over de vis. Versier met verse tijm en dien op met bruine boter.

Bereid de artisjokken voor: schil met een mes de steel af en trek in één ruk de buitenste bladeren mee.Verwijder de overige bladeren door in een vloeiende beweging rond de artisjok te snijden. Snij de punt af tot halverwege de vrucht. Snij de artisjok in vier stukjes en verwijder het hooi uit het binnenste. Stoof de artisjok onder deksel in olijfolie met een teentje knoflook, citroensap, laurier, veel tijm, peper en zout. Bereid de auberginekaviaar: snij de vruchten overlangs in tweeën en wrijf in met olijfolie, een beetje knoflook, peper, zout en tijm. Wikkel de aubergine in aluminiumfolie en zet in de oven op 150°C tot de binnenkant zacht is. Verwijder het vruchtvlees met een lepel, pureer en klop op met olijfolie, wat gehakte knoflook en 1 eetlepel zwarte olijventapenade. Bak de vis in de helft olijfolie en de helft boter. Laat lichtjes bruinen met de graatkant naar onderen. Zet de vis in de oven op 190°C. Draai hem om na drie vierde van de gaartijd. Leg onderaan het bord een lepeltje auberginekaviaar en schik daarop de heek. Bak de artisjok nog even in hete olie, zet kort in de oven, zonder bruin te laten worden, en voeg versnipperde platte peterselie toe. Warm de olijven op in de braadjus van de vis, voeg eventueel nog wat citroensap toe. Giet de inhoud van de pan over de vis. Versier met verse tijm en dien op met bruine boter.