Gebakken asperges met langoustines en sot l’y laisse

  • Moeilijkheid

Voor 4 personen:

8 langoustines

12 asperges

1 sjalot, fijn gesneden

100 g lamsoren (zeegroente)

12 sot l’y laisse (of 12 blokjes kipfilet)

Â1/2 dl ingekookte bruine kippenbouillon

15 g boter

8 fijne takjes raketsalade

12 kleine sprietjes bieslook

peper

zout

olijfolie om te bakken

boter om te bakken

Voor de lakeersaus:

1 eetlepel Luikse siroop

2 eetlepels sojasaus

Â1/2 koffielepel fijn gesneden gember

Pel de langoustines en kruid met peper en zout. Bak ze in een scheut olijfolie. Maak de asperges schoon. Kook ze beetgaar in gezouten water en koel af in ijswater. Bak ze kort in een klontje boter. Breng op smaak.

Verwijder het steeltje van de lamsoren. Laat een klontje boter in de pan smelten en stoof de sjalot. Voeg de lamsoren eraan toe en bak kort. Breng op smaak.

Lakeersaus: meng de Luikse siroop met de sojasaus. Meng daarna met de gember. Kruid de sot l’y laisse (of kipfiletblokjes) met peper en zout. Bak kort in een klontje boter. Giet het overtollig vet af en voeg de lakeersaus toe. Schud op totdat de saus rond het vlees kleeft. Breng de kippenbouillon aan de kook en roer er 15 g boter onder. Breng op smaak.

Leg de asperges op een bord en de 2 langoustines erop. Schik de lamsoren in hoopjes ernaast met daarop de sot l’y laisse. Werk af met een steeltje bieslook en een takje raketsla. Lepel er wat saus tussen.

Tip: De smakelijke rugfiletjes op de karkas van de kip worden ‘sot l’y laisse’ genoemd. De uitdrukking komt uit de tijd van Napoleon, die verlekkerd was op kipgerechten. Toen de kok uitgebeende kip op tafel zette en de karkas weggooide zou hij gereclameerd hebben omdat dit lekkere stukje niet op zijn bord lag, met de gevleugeld woorden ”t zijn zotten die dit laten liggen’.

Recept: Peter Goossens, Hof van Cleve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content