Gebakken appelen met speculaasijs

Ondersteunend beeld dat geen deel uitmaakt van dit recept. © iStock
  • Moeilijkheid

Om duimen en vingers bij af te likken!

Voor 4 personen

2 appels Golden Delicious

1 soeplepel suiker

een puntje kaneel

Ingrediënten voor het speculaasijs:

200 g melk

75 g suiker

2 eierdooiers

4 speculaaskoekjes

2 deciliter room

Ingrediënten voor de karamelroom:

100 g suiker

1 deciliter room

Ingrediënten voor de esdoornsirooproom:

1 dl esdoornsiroop

1 dl room

Bereiding van de karamelroom:

1. Warm de suiker in de pan op tot verkleuring, blus de warmte in de pan met room en roer het geheel tot een saus. Meng de esdoornsiroop met room.

Bereiding van het speculaasijs:

2. Breng de melk met de verkruimelde speculaas aan de kook. Roer met een houten lepel tot de speculaas is opgenomen. Klop de suiker met de eierdooiers tot een ruban, voeg een weinig kokende melk toe zodat de ruban opwarmt. Giet de dooierbasis bij de rest van de hete melk. Warm het mengsel onder voortdurend roeren op tot 8 °C zodat de dooiers de saus gedeeltelijk dikken. Blus de warmte blussen met koude room.Draai het ijsbeslag een half uur voor consumptie in een ijsmachine tot ijs.

3. Schil de appels en snijd het vruchtvlees in blokjes van 2 cm. Bak deze op matig hoog vuur in geklaarde boter goudbruin. Werk af met een mespuntje kaneel en een lepel suiker.

4. Druk de gebakken appel met behulp van een ring tot een 1 cm dikke cirkel aan. Lepel karamel- en esdoornsiroop rondom en leg op ieder bord een lepel speculaasijs. Versier met speculaaspoeder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content