Garnaalkroketten met sla en Hoegaarden Grand Cru

  • Moeilijkheid

Een heet gefrituurde garnaalkroket met een waaier van doorsmakende slasoorten.

Voor zes kroketten (2,5 x 2,5 x 5 cm):

100 g boter

100 g witte bloem

3 dl melk

40 g geraspte parmezaanse kaas

100 g gepelde garnalen

2 eieren

paneermeel

Sla kan meer smaak hebben dan men gewoonlijk vermoedt. We scheuren de sla in 1 cm brede repen of we snijden hem met een heel scherpe schaar of mes. Met bot gerief duwt men de snijranden plat met als gevolg dat de sla zeer snel verwelkt.

In een sauspan met dikke bodem de boter laten smelten en van het vuur weg er de bloem doorroeren. Terug op het vuur en laten opschuimen, niet bruinen. Nu in één keer al de melk toevoegen en met een garde flink roeren: als het begint te koken, begint meteen de saus te binden en wordt ze glad.

Enkele minuten zacht laten koken om later geen smaak van rauwe bloem te hebben. Van het vuur weg de eierdooiers, de kaas en de garnalen toevoegen. Nu niet meer laten koken want dan klontert de kaas en worden de garnalen rubberachtig. Wat peper van de molen en nootmuskaat raspen.

Nu het mengsel uitstorten op een met bloem bestoven platte schotel in een laag van ongeveer 3 cm dik en in de koelkast een nacht laten opstijven.

De volgende morgen snijden we er balkjes van: 2,5 x 5 cm of 7 x 7 cm en rollen ze in de bloem, geklopt eiwit en finaal paneermeel. Frituren tot goudgeel (185°C) en op keukenrolpapier laten uitlekken. Nog even (5 minuten) in een warme oven houden (180°C) opdat ze tot in de kern goed warm zouden zijn. Opdienen met gemengde sla en een schijfje citroen. Voor de sla een dressing roeren van 3 delen olijfolie en 1 deel citroensap.

Biertip: Hoegaarden Grand Cru

Hier komt de Hoegaarden Grand Cru bij. Het stevige alcoholgehalte (8,55 vol%) en het stevig kruidig bitter harmoniëren gemakkelijk bij dit vergeestelijkt fijn warm visgerechtje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content