Frisse pasta met kerstomaten en tonijn uit blik

a3ef43f048373e0b96ed9de473208ec1

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn niet alle tonijnsoorten met uitsterven bedreigd, en is het dus ecologisch verantwoord om bepaalde tonijn te eten.

De Nederlandse chef-kok en kookboekenschrijver Bart van Olphen heeft enkele tonijnrecepten ontwikkeld in opdracht van MSC, een internationaal keurmerk voor duurzaam gevangen wilde vis. Met deze tonijnrecepten vraagt de bekende Nederlander meer aandacht voor duurzame tonijn. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn niet alle tonijnsoorten met uitsterven bedreigd, en is het dus ecologisch verantwoord om bepaalde tonijn te eten.

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 200 g pasta naar keuze
  • 1 sjalot, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 4 gezouten ansjovisfilets uit blik
  • 1 blik gepelde tomaten (400 g)
  • 4 takjes basilicum, blaadjes grof gehakt
  • 2 tl rodewijnazijn
  • 1 tl kappertjes
  • 1 el Taggiasche olijven
  • 6 kerstomaten, gehalveeerd
  • 2 blikjes tonijn in olie, uitgelekt (uitlekgewicht 100 gram per blikje)
  • olijfolie
  • zout en peper

Bereiding

  1. Verhit een scheut olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de sjalot en de knoflook in 2 minuten zacht. Voeg de chilivlokken toe en de ansjovisfilets. Laat deze filets ‘smelten’.
  2. Voeg de bliktomaten toe en pureer deze met een pureestamper. Voeg nu de helft van de basilicum toe en de rodewijnazijn. Meng dit goed en laat zachtjes pruttelen op laag vuur.
  3. Zet een pan met ruim water en zout op middelhoog vuur en breng dit aan de kook. Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  4. Voeg de kappertjes en de olijven toe aan de tomatensaus en meng deze erdoor. Voeg nu de kerstomaatjes toe en meng deze er ook doorheen.
  5. Meng nu de uitgelekte tonijn door de pasta en breng de saus eventueel verder op smaak met zout en peper nadat je deze hebt geproefd. Als de saus te dik is, voeg je een paar eetlepels kookvocht van de pasta toe.
  6. Giet de pasta af en meng de pasta met de saus.
  7. Serveer de pasta met de overgebleven basilicumblaadjes en wat versgemalen peper.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content