Frambozen-tijmwhisky

5293989

De scherpe, fruitige smaak van frambozen schreeuwt gewoon om een zoete omarming van alcohol, en daarvoor word je beloond met een heerlijke, felrode likeur. Vreemd genoeg laten frambozen zich goed combineren met tijm, een kruid dat een subtiele smaakdiepte geeft aan de intense gloed van frambozen en de aardse warmte van whisky.

De scherpe, fruitige smaak van frambozen schreeuwt gewoon om een zoete omarming van alcohol, en daarvoor word je beloond met een heerlijke, felrode likeur. Vreemd genoeg laten frambozen zich goed combineren met tijm, een kruid dat een subtiele smaakdiepte geeft aan de intense gloed van frambozen en de aardse warmte van whisky.

Zelf geven we onze likeur maar een klein beetje tijm en een klein beetje sinaasappelrasp, maar als je avontuurlijk aangelegd bent, kun je die dosis verdubbelen. Je kunt het natuurlijk ook bij alleen frambozen houden en een tijmloze klassieker maken.

Ingrediënten

  • ca. 30 middelgrote, gave frambozen
  • 12 takjes tijm (elk ca. 5 cm lang)
  • geraspte schil van een 1/2 sinaasappel
  • 180 g witte suiker
  • 1 fles whisky van 70 cl

Bereiding

  1. Was de frambozen en doe ze in een glazen pot.
  2. Spoel de takjes tijm af en doe ze bij de frambozen in de pot.
  3. Doe de sinaasappelrasp, suiker en whisky ook in de pot. Een dure single malt is niet nodig, een goedkope fles whisky volstaat.
  4. Sluit de pot af met een deksel en schud hem eens goed. Laat de whisky trekken op een koel, donker plekje. Schud de pot dagelijks tot de suiker helemaal opgelost is, en daarna om de week tot je gaat bottelen.
  5. Na 2 maanden trekken neem je stiekem een slokje. Aangezien dit recept minder zoet is dan standaard andere likeuren, wil je misschien wat extra suiker toevoegen. Schud de pot opnieuw dagelijks tot de nieuwe dosis suiker opgelost is.
  6. Zodra de vloeistof 3 maanden getrokken heeft, zeef je hem in schone flessen die je goed afsluit. Je kunt hem onmiddellijk drinken, maar likeur met friszuur fruit en weinig suiker heeft eigenlijk baat bij een langere rijping. Als je de verleiding niet kunt weerstaan, bewaar dan in elk geval een beetje whisky om te proeven hoe hij na 6 maanden smaakt.
Dit recept komt uit: Brouw het zelf van Richard Hood en Nick Moyle (Forte Culinair)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content