Flan van zoete, rode ui en kreeft

  • Moeilijkheid

Nodig voor zes :

Voor de flan :

400 g zoete rode uien in ringen gesneden

0,6 dl melk

2 sneden wit casinobrood

15 g geraspte parmezaankaas

3 takjes bladpeterselie

2 eieren

3 kreeften van ieder 500 Ã 600 g

peper

zout

1 dl vanilleolie

Voor de mousse :

een halve courgette gewassen en in stukken gesneden

2,5 dl visfumet (of gevogeltebouillon)

10 blaadjes pepermunt

1 sjalot

een scheutje olijfolie

peper

zout

Kook de uiringen in ruim water gedurende 2 uur op zacht vuur. Haal de korsten van het brood, snijd het wit in blokjes en laat deze weken in melk. Hak de bladpeterselie vrij grof. Stoom de kreeften 7 minuten, verwijder de pantsers en snijd het vlees in stukjes. Hou zes mooie stukken opzij. Giet de uiringen af in een zeef en laat ze afkoelen. Kruid de ui met zout en peper. Sla de eiwitten stijf. Klop de eierdooiers tot het mengsel wit uitslaat. Doe de afgekoelde uiringen in een grote kom, samen met de geweekte broodblokjes, de parmezaankaas en de gehakte peterselie. Spatel voorzichtig eerst de eierdooiers en dan de eiwitten door het uimengsel. Voeg de helft van het vlees van de kreeften en eventueel nog wat peper en zout toe. Verdeel de massa over zes met olie ingestreken ovenpotjes. Plaats de potjes 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180° à 200° C.

Bereid de saus. Stoof het versnipperde sjalotje in olijfolie, voeg courgetteblokjes toe en blus de warmte in de pan met fumet of bouillon. Laat alles 10 minuten trekken en doe de pepermunt in de pan. Giet de inhoud van de pan in de blender, pureer en haal de verkregen mousse door een zeef. De saus kruiden met peper en zout.

Serveer bij iedere flan een stukje in olijfolie opgewarmde kreeft. Garneer de borden met gehalveerde kreeftenkoppen en de resterende kreeftenpootjes. Giet de courgettesaus rond de flan en voeg eventueel een streepje olijfolie toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content