Voor 4:
Flan:
100 g sojasaus (Kikkoman)
150 g melk
250 g room
140 g eierdooier
4 platte Zeeuwse oesters 4/10
25 cl eersteklas olijfolie
1 cl sesamolie
10 cl rijstazijn
10 cl sojasaus
1,5 komkommer
1 blad gelatine
1 handvol spinazieblaadjes
2 el rijstazijn
peper en zout
zuurdesembrood (enkele zeer dun gesneden plakken)
Mix alle ingrediënten voor de flan. Verdeel het beslag over ovenvaste schaaltjes en gaar au bain-marie in een oven van 100° gedurende 40 minuten. Haal de schaaltjes uit het warmwaterbad en zet koel weg. Duw de komkommer door een sapcentrifuge, alsook de spinazieblaadjes.
Los de voorgeweekte gelatine op in een klein beetje sap. Meng het sap en de gelatine en breng op smaak met wat rijstazijn, peper en zout. Vries het sap in en roer af en toe met een vork los, zodat er een granité ontstaat. Haal de oesters uit de schelp. Verwarm de olijfolie en sesamolie in een hoge pan tot 90°C.
Voeg van het vuur af rijstazijn en sojasaus. Laat de oesters in deze warme escabèche afkoelen. Bak de plakken brood goudgeel in een pan met enkele druppels olijfolie en grof zeezout.
Leg de oester met wat escabèche-jus op de flan. Breng hierop granité aan en versier met krokant brood.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier