Erwtensoep alla mama

een halve kilo spliterwten

een halve kilo spliterwten

1 stuk spek van 250 gr

peper en zout

2 stengels prei

1 dikke winterwortel

1 dikke ui

boter of reuzel

oud brood en boter om croutons mee te bakken

Laat de erwten een nachtje weken, spoel ze af en zet ze opnieuw onder water.

Pel de ui en hak hem fijn.

Was de prei en de wortel en snij ze in stukken.

Smelt wat boter in de soepketel.

Fruit de ui aan en gooi de gewassen groenten erbij en laat ze aanstoven. Dan mogen de erwten en het water waarin ze stonden mee in de ketel.

Gooi het stuk spek er ook in en laat de soep opkoken. En vergeet niet af en toe te roeren tegen het aanbakken.

Als de erwtensoep serieus aan het borrelen is, mag het vuur lager en het deksel op de ketel.

Goed laten pruttelen tot de erwten zacht zijn.

Dan het spek er uit halen en de soep mixen.

Het spek in stukjes snijden en bij de soep gooien. Een extra in stukken gesneden rookworst kan geen kwaad.

Bak wat croutons in niet te hete boter. Zorg dat ze niet aanbakken. Doe ze apart in een kommetje en laat iedereen naar hartelust zich bedienen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content