Erwtensoep met spek en croutons

© Getty
Voor 4 personen
  • 500 g spliterwten
  • 1 stuk spek van 250 g
  • peper en zout
  • 2 stengels prei
  • 1 dikke wortel
  • 1 dikke ui
  • boter of reuzel
Croutons
  • oud brood
  • boter
Bereiding
  1. Laat de erwten een nachtje weken, spoel ze af en zet ze opnieuw onder water.
  2. Pel de ui en hak fijn. Was de prei en de wortel en snij ze in stukken. Smelt wat boter in de soepketel.
  3. Fruit de ui, doe de gewassen groenten erbij en laat ze aanstoven. Dan mogen de erwten en het water waarin ze stonden mee in de ketel. Doe het stuk spek erbij en laat de soep opkoken. Vergeet niet af en toe te roeren tegen het aanbakken.
  4. Als de erwtensoep serieus aan het borrelen is, mag het vuur lager en het deksel op de ketel. Goed laten pruttelen tot de erwten zacht zijn.
  5. Dan het spek er uit halen en de soep mixen. Het spek in stukjes snijden en weer bij de erwtensoep gooien, eventueel samen met in stukken gesneden rookworst.
  6. Bak wat croutons in niet te hete boter. Doe ze apart in een kommetje en laat iedereen zich bedienen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content