Eendenborst met wintergroenten en aardappelgratin

Ondersteunend beeld dat geen deel uitmaakt van dit recept. © iStock
  • Moeilijkheid

Dit winterse gerecht op tafel toveren vraagt wat werk, maar het mag dan echt wel gezien worden. Je bereidt een aardappelgratin, creëert een garnituur van wintergroenten en bakt de eendenborst mooi rosé. En je serveert dit alles op een warm bord overgoten met saus. Smakelijk.

Voor 4 personen

4 eendenborsten

Saus:

5 cl port

5 cl madera

100 g boter

2 dl demi-glace (tot de helft ingekookte bruine fond, eventueel te vervangen door een geconcentreerde bouillon)

1 soeplepel kappertjes.

Wintergarnituur:

4 raapjes

8 worteltjes

1/2 savooikool

nootmuskaat

8 bloemetjes van broccoli

basilicum of kervel (versiering).

Aardappelgratin :

6 aardappelen

1/2 dl room

1 teentje knoflook

peper en zout

Bereiding

1. Bereid de aardappelgratin. Schil de aardappelen en snijd in zeer dunne schijfjes. Smeer een vuurvaste schotel met boter in en schik daarin de aardappelschijfjes dakpansgewijs. Overgiet met room en kruiden, met peper, zout en fijngesneden knoflook. Zet de schotel 15 à 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 à 200 °C zetten.

2. Bereid de groenten. Kook wortelen en broccoli afzonderlijk beetgaar. Blancheer de raapjes en hol uit. Snijd de savooikool in reepjes, fruit deze in boter en kruid met zout, peper en nootmuskaat. Vul de raapjes met savooikool.

3. Bereid het vlees. Bak de eendenborst rosé, laat het vlees rusten en snijd in plakjes. Giet het braadvet weg en blus de warmte in de pan met madera, port en demi-glace. Kook het vocht al roerende in. Maak de saus af door klontjes koude boter door de saus te kloppen. Voeg de kappertjes op het laatst toe.

4. Schik de plakjes eendenborst op warme borden en overgiet gedeeltelijk met saus. Verdeel de groenten en aardappelgratin. Versier met basilicum en kervelpluksels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content