Eend met sinaasappelen

Nodig voor vier :

Nodig voor vier :

2 gekweekte eenden van elk 1,5 kg

5 onbespoten sinaasappelen

1 onbespoten citroen

1 dl tomatenpuree

1 dl geconcentreerde bouillon (bruine fond)

2 sjalotten

50 g boter

1 dl Grand Marnier

100 g suiker

zout en peper van de molen

1 dl zachte azijn

De opgebonden eenden in een braadslede zonder vetstof in een hete oven steken. Na 10 minuten braadtijd het gesmolten vet weggieten. 50 g boter toevoegen en de eenden op een vleugelzijde leggen. De eenden na een kwartier draaien en op de andere vleugelzijde 15 minuten braden. De eenden nog 10 minuten op de rugzijde braden. Het vlees is gaar als het vocht dat uit de beesten sijpelt, helder doorschijnend is. De sjalotjes pellen en fijnhakken. Met een speciaal mesje (citroentrekker of zesteur) reepjes uit de schil van 2 onbespoten sinaasappelen en 1 citroen trekken. De reepjes tot fijne “julienne” snijden. De sliertjes enkele minuten blancheren in kokend water, afgieten en verfrissen onder koud water. Water met suiker tot een lichte suikersiroop koken en hierin de sliertjes pocheren. Een suikersiroop bereiden uit 60 g suiker en 1 dl water en tot lichtbruine karamelsaus inkoken. De warmte blussen met 1 dl azijn en de karamelsaus al roerende nog enkele minuten laten koken. De bigaradesaus bereiden. De gehakte sjalotten stoven in de braadslede waarin de eend werd bereid. De tomatenpuree, de bouillon, de zoetzure saus, het sap van 3 sinaasappels en 1 citroen toevoegen en enkele minuten op groot vuur inkoken tot de saus de gewenste dikte heeft. De sinaasappellikeur toevoegen en de saus bijkruiden met peper van de molen en zout. De saus zeven en de dunne reepjes gekonfijte schil bij de saus doen. Twee sinaasappelen “à vif” pellen en met een “officemesje” de kwartjes lossnijden tussen de vliesjes. De twee warme eenden op een warme schotel leggen, versieren met partjes sinaasappel, het vlees napperen met een gedeelte van de saus en opdienen. De rest van de saus afzonderlijk serveren. Bij dit gerecht passen frituuraardappelen (stro-aardappelen, dunne frieten of soufflé-aardappelen).

Voor deze bereiding kunt u een Merchtemse eend gebruiken. Het vlees is fijn maar vet. Vraag uw handelaar in wild en gevogelte om op voorhand reeds een deel van het vet te verwijderen. De Barbarie-eend is minder vet en heeft rood vlees.

Eend met sinaasappel is een afleiding van een oud recept, waarvoor oorspronkelijk bittere sinaasappels werden gebruikt (bigarade pomerans). In deze versie kan men bitterheid brengen door toevoeging van 2 Ã 3 kumquats.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content