Eend met paddestoelen, witloof en whiskysaus

Nodig voor vier :

Nodig voor vier :

4 filets van eend (bij voorkeur wilde eend)

200 g boter

6 kroppen witloof

400 g paddestoelen (bij voorkeur eekhoorntjesbrood of cantharellen)

2 dl kalfsfond

een klein glaasje whisky

tijm

een scheut sherry-azijn

1 prei

De eendenfilets kruiden met peper en zout en bakken in boter. Het vlees uit de bakpan nemen. Tijm, een klein glaasje whisky en fond in de bakpan doen. Het vocht al roerende inkoken. De saus van het vuur af monteren met klontjes boter en zeven.

De kroppen witloof halveren en in stukken snijden. De groente bakken in boter en op smaak brengen met peper, zout en een weinig suiker. Wanneer het witloof gaar is een scheutje sherry-azijn toevoegen.

De champignons schoonborstelen, op maat snijden en bakken in een pan met boter. Kruiden met peper en zout.

Het witloof op een schotel schikken. De eendenborsten versnijden en op het witloof deponeren. De champignons bovenop het vlees leggen. Versieren met fijngesneden reepjes prei, die men kort in olie bakt.

Fond trekt Lieve Goossens van kalfsbeenderen, die zij eerst bruint in een hete oven. Vervolgens voegt zij tomatenpuree, water en in boter gestoofde groenten (wortel, selder en ui) en aromaten (geplette peperkorrels, laurier, tijm en knoflook) toe. Na zes uur pruttelen is de regelmatig afgeschuimde fond klaar voor gebruik.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content