Eend met honingsaus, krieken en rösti

  • Moeilijkheid

Voor 6:

Voor de eend:

1 flinke, panklare eend (3 kg)

2 koffielepels versgehakte gember

2 koffielepels gedroogde tijm

1 eetlepel citroensap

3 eetl. sojasaus

2 uien

1 wortel

1 kleine prei

2,5 dl groentebouillon

2,5 dl rode wijn

2 eetlepels vloeibare honing

1 kg broccoli

4 eetlepels geschaafde amandelen

2 koffielepels maïszetmeel

200 g opgelegde krieken

2 eetlepels zure room

zout

peper van de molen

Voor de rösti:

1,2 kg vastkokende aardappelen

50 g boter

zout

peper van de molen

Meng de gember, de helft van de tijm, de sojasaus, het citroensap, peper en zout. Strijk de eend in en bind ze dicht met keukendraad. Doe de grofgehakte uien, wortel en prei in een braadslee met de groentebouillon, de wijn en de rest van de tijm. Leg er de eend in, dek af met alufolie en laat 80 min braden (200 °C.) Meng 3 eetlepels van het braadvocht met de honing. Strijk de eend in met het mengsel en laat 40 min braden (zonder de folie).

Schil de aardappelen en rasp ze grof. Kruid met peper en zout. Verhit de helft van de boter in een roosterpan. Leg hoopjes geraspte aardappel in de pan en laat ze roosteren. Verdeel de broccoli in roosjes, kook ze 6 min in gezouten water en laat uitlekken.

Haal de eend uit de braadslee en omwikkel ze met alufolie. Filter en ontvet het braadvocht en laat dit 10 minuten inkoken. Kruid met peper en laat de saus indikken met het in wat water opgeloste maïszetmeel. Voeg de uitgelekte krieken toe en laat ze opwarmen.Verhit de rest van de boter in de pan, laat de amandelschilfers roosteren en voeg de broccoliroosjes toe. Werk af met de zure room. Verdeel de eend over de borden met de broccoli, de aardappelrösti en de kriekensaus.

De Russische keuken is dol op zoetzuur en op gevogelte, specerijen en sojasaus. De krieken kunt u vervangen door veenbessen of door ingevroren wilde bessen.

Kies een Oost-Europese wijn: een Bikáver uit Hongarije of een cabernet uit SloveniÔ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content