Dauphinoix

Nodig voor acht :

Nodig voor acht :

een inox ring met rand van 4 cm en diameter van 18 cm

Krokant gepofte rijstbodem :

100 g gepofte rijst (Kellogg’s)

50 g pralinepasta (of hazelnootpasta uit de winkel)

50 g melkchocolade

Mousse van chocolade :

5 eierdooiers

1 ei

100 g suiker

30 g water

250 g gianduja (of helft praliné- en helft melkchocolade)

500 g slagroom

Meringue met nootjes :

150 g eiwit

75 g suiker

100 g hazelnootpoeder

50 g suiker

Glaçage :

150 g melk

150 g chocolade

25 g boter

De gepofte rijst mengen met pralinepasta en gesmolten melkchocolade. De massa uitstrijken, in de koelkast laten opstijven en uitsteken tot een cirkelvormige bodem met 18 cm diameter.

De mousse van chocolade bereiden : de eierdooiers met het ei in de mengkom van de keukenrobot kloppen. Ondertussen water en suiker koken tot 121 C. Al kloppende de siroop bij de eieren gieten en het beslag al kloppende afkoelen. De gianduja in een kom in een warmwaterbad smelten. De slagroom stijf kloppen. Eierbeslag, gianduja en slagroom voorzichtig mengen.

De meringue bereiden : het eiwit met de suiker stijf kloppen. Hazelnootpoeder en suiker mixen tot poeder en door de eiersneeuw spatelen. Het beslag in een ring (diameter 18 cm) uitstrijken en 45 minuten bakken in de oven bij 160 C.

De glaçage bereiden : de melk aan de kook brengen en mengen met de gesmolten chocolade en de boter.

De taart opbouwen : onder in de ring komt de bodem van gepofte rijst, daarop komt een laag chocolademousse, vervolgens een laag hazelnootmeringue en tot slot weer een laag chocolademousse. De bovenkant dicht strijken en alles 1 uur in de diepvriezer zetten. De taart uit de vorm halen, op een druiprooster zetten en overgieten met glaçage van 45 C. De glaçage met een palet uitstrijken, zodat het teveel via de kanten kan afdruipen.

Een vanillesaus past goed bij deze taart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content