Confit van appel en peer met mascarponecrème, mandarijngelei, cranberrysiroop en amandelcrumble

  • Moeilijkheid

Het vraagt wat geduld en vaardigheid om dit meesterwerkje te creëren.

Voor 4 personen

Confit:

2,5 dl water

2,5 dl sauternes

250 g suiker

200 g honing

1 vanillestokje

1 laurierblaadje

1 kaneelstokje

4 repen citroenschil

2 appels

2 peren

gedroogde appel- en peerschijfjes, voor de presentatie (facultatief)

Mascarponecrème:

75 g gele rozijnen

3 el water

3 el bruine rum

250 g mascarpone

Mandarijngelei:

2,5 dl vers mandarijnsap

1 gelatineblaadje

cranberrysiroop:

100 g suiker

1 dl water

200 g cranberry’s

2 stuks steranijs

4 kruidnagels

4 repen sinaasappelschil

1 flinke schijf gember

4 kardemompeulen

Amandelcrumble:

100 g witte amandelen

100 g koude boter

100 g bloem

100 g suiker

1/4 tl speculaaskruiden, quatre épices of mixed spice

Bereiding

1. Confit: verwarm het water, de sauternes, suiker en honing op een laag vuur. Voeg de vanille, laurier, kaneel en citroenschil toe. Laat kort inkoken. Schil en halveer de appels en peren. Leg in de siroop en laat op laag vuur konfijten tot het fruit zacht en glazig is. Laat afkoelen in de siroop.

2. Mascarponecrème: doe de rozijnen, water en rum in een pan en breng aan de kook. Haal van het vuur, dek af en laat de rozijnen zwellen. Zeef en roer het vocht door de mascarpone. Houd de rozijnen apart.

3. Mandarijngelei: laat de helft van het mandarijnsap inkoken tot 2 eetlepels. Week de gelatine in koud water. Knijp uit en roer door het ingekookte mandarijnsap. Haal van het vuur en voeg de rest van het verse mandarijnsap toe. Zet koel weg.

4. Cranberrysiroop: maak een siroop met de suiker en het water. Voeg de cranberry’s en specerijen toe. Laat 20 minuten koken. Haal van het vuur en duw door een zeef. Bewaar de siroop.

5. Amandelcrumble: verwarm de oven voor op 180 °C. Maal de amandelen fijn. Wrijf de boter door de suiker tot het mengsel op broodkruimels lijkt. Voeg de amandelen, suiker en kruiden toe. Bak de crumble in 15 à 20 minuten goudbruin en krokant.

6. Presentatie: schik de appel en peer op een of twee bordjes. Sandwich gedroogde appel- en peerschijfjes met mascarponecrème en werk af met de gelei, siroop, crumble en geweekte rozijnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content