Benodigdheden voor 1 pot van 0,5 liter

10 verse rode chilipepers

1 ui

2 teentjes look

Een stukje gember van 3 cm

50 ml rode- of wittewijnazijn

100 ml water

300 g suiker

Eventueel oe limoen (met schil) in kleine stukjes gesneden + het sap van de andere helft van de limoen

2 tl (of 10 g) pectine of 1 tl agaragar

Bereidingswijze

1. Rasp de look fijn of haal de teentjes door een lookpers. Hak de ui en de chili in fijne stukjes. Schil de gember en rasp fijn.

2. Doe alle ingrediënten samen in een kookpot op het vuur en laat een halfuurtje doorkoken tot alle smaken zijn vermengd en de jam is ingedikt. Voeg vijf minuten voor het einde van de kooktijd de pectine toe. Als je werkt met agaragar, voeg je die toe nadat je de jam van het vuur hebt gehaald - dit bindmiddel mag niet meekoken.

Diane Hendrikx
© Diane Hendrikx

3. Schep de hete jam in gesteriliseerde glazen potten en sluit af met een deksel. Draai op de kop en laat afkoelen.

TIP: als je liever een chilisaus maakt in plaats van een dikkere jam, kun je de pectine of agaragar weglaten, de saus blenden en in flesjes bottelen. Ik vind het leuk om een iets dikkere versie te maken, zodat die mee op tafel kan naast de mosterd en zoete confituur als je een borrelplankje serveert.

10 verse rode chilipepers 1 ui 2 teentjes look Een stukje gember van 3 cm 50 ml rode- of wittewijnazijn 100 ml water 300 g suiker Eventueel oe limoen (met schil) in kleine stukjes gesneden + het sap van de andere helft van de limoen 2 tl (of 10 g) pectine of 1 tl agaragar 1. Rasp de look fijn of haal de teentjes door een lookpers. Hak de ui en de chili in fijne stukjes. Schil de gember en rasp fijn. 2. Doe alle ingrediënten samen in een kookpot op het vuur en laat een halfuurtje doorkoken tot alle smaken zijn vermengd en de jam is ingedikt. Voeg vijf minuten voor het einde van de kooktijd de pectine toe. Als je werkt met agaragar, voeg je die toe nadat je de jam van het vuur hebt gehaald - dit bindmiddel mag niet meekoken. 3. Schep de hete jam in gesteriliseerde glazen potten en sluit af met een deksel. Draai op de kop en laat afkoelen. TIP: als je liever een chilisaus maakt in plaats van een dikkere jam, kun je de pectine of agaragar weglaten, de saus blenden en in flesjes bottelen. Ik vind het leuk om een iets dikkere versie te maken, zodat die mee op tafel kan naast de mosterd en zoete confituur als je een borrelplankje serveert.