Charlotte met Roquefort en Nogataart met nootjes en karamelsaus

  • Moeilijkheid

6 eiergelen

100 gram suiker

120 gram Roquefort Société

40 cl. water

10 cl. Porto

4 blaadjes gelatine

‘boudoir’-koekjes

300 gram vloeibare ‘crème fleurette’.

Karamelsaus:

100 gram suiker

10 cl water

Nogataart:

100 gram suiker

20 gram honing

125 gram gemalen nootjes

Nogataart

De suiker en de honing in een beetje water aan de kook brengen tot het karamelstadium. Strooi de gemalen nootjes erin en giet deze bereiding op een geoliede plaat. Laat afkoelen.

Charlotte

Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.

Maak intussen (eierklopper) een glad mengsel van het eigeel en de suiker. Giet hierover het vooraf opgewarmde mengsel van Roquefort, porto en water.

Kook dit mengsel als een Engelse pudding, d.w.z. alles in een kookpan aan de kook brengen, voortdurend blijven roeren met een houten spatel, zonder echt te laten koken. Onmiddellijk van het vuur halen bij het eerste kookborrelen. Voeg aan deze crème de gelatineblaadjes toe. Alles goed mengen en laten afkoelen. Wanneer het mengsel afgekoeld is, goed opkloppen. Voeg (met de handmixer) de ‘crème fleurette’ toe en daarna de fijngestampte nogataart. Beleg een charlottevorm met boudoirkoekjes, en besprenkel deze lichtjes met de porto. Giet de bereiding in de vorm.

Laat afkoelen in de koelkast. De charlotte uit de vorm halen en bij het serveren elk stukje met een beetje karamelsaus overgieten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content