3 teentjes knoflook

12 sneetjes ciabatta

6 zeer rijpe tomaten

olijfolie

zeezout

Verhit de oven tot 180 °C. Snij de teentjes knoflook doormidden. Rooster het brood 5 minuten lichtjes in de oven en wrijf elke snee royaal in met de snijvlakken van het knoflookteentje. Halveer de tomaten en wrijf de snijvlakken over de stukken toast. Druk zoveel mogelijk van het tomatenvocht in het brood en gooi het tomatenvel weg. Besprenkel het geheel met olijfolie, strooi er zout over en eet het brood meteen op, voordat het zompig wordt. Als de tomaten niet zacht en sappig zijn, rasp je ze boven een kom en roer je er 2 eetlepels olijfolie door. Ben je een knoflookliefhebber, dan kun je in een vijzel een pasta maken van knoflook, zout en een beetje olijfolie. Strijk de pasta uit over het brood en verdeel er dan de geraspte tomaten over.

Tip: leg iets extra's bovenop, zoals een ansjovisje, een plak ham (jamón in Spanje, pernil in Catalonië of prosciutto in Italië) of een plak manchego (wat geraspte pecorino is ook lekker).

Uit 'De Keukens van de Middellandse Zee' van LucioGalletto & David Dale, uitg. Spectrum, 35 euro.

3 teentjes knoflook12 sneetjes ciabatta6 zeer rijpe tomatenolijfoliezeezoutVerhit de oven tot 180 °C. Snij de teentjes knoflook doormidden. Rooster het brood 5 minuten lichtjes in de oven en wrijf elke snee royaal in met de snijvlakken van het knoflookteentje. Halveer de tomaten en wrijf de snijvlakken over de stukken toast. Druk zoveel mogelijk van het tomatenvocht in het brood en gooi het tomatenvel weg. Besprenkel het geheel met olijfolie, strooi er zout over en eet het brood meteen op, voordat het zompig wordt. Als de tomaten niet zacht en sappig zijn, rasp je ze boven een kom en roer je er 2 eetlepels olijfolie door. Ben je een knoflookliefhebber, dan kun je in een vijzel een pasta maken van knoflook, zout en een beetje olijfolie. Strijk de pasta uit over het brood en verdeel er dan de geraspte tomaten over.Tip: leg iets extra's bovenop, zoals een ansjovisje, een plak ham (jamón in Spanje, pernil in Catalonië of prosciutto in Italië) of een plak manchego (wat geraspte pecorino is ook lekker). Uit 'De Keukens van de Middellandse Zee' van LucioGalletto & David Dale, uitg. Spectrum, 35 euro.