Cassoulet

  • Moeilijkheid

Voor 6:

800 g lamsschouderstuk (netto)

500 g borststuk

300 g gezouten spek

4 boerenworsten

100 g tomatenpuree

2 gepelde en ontpitte tomaten

50 g reuzel

2 uien

2 knoflookteentjes

peper en zout

100 g paneermeel

1 knoflookteentje

Voor de bonen:

600 g droge witte bonen

1 met kruidnagel bestoken ui

1 kruidenbosje

2 wortels

2 knoflookteentjes

peper en zout

Leg de bonen daags tevoren in een schaal met 3 tot 4 keer hun volume aan koud water. Zet de schaal in de koelkast om te voorkomen dat de bonen gaan rimpelen. Giet ze de volgende dag af en zet ze onder in een pan met water. Voeg de fijngesneden wortels, de uit met kruidnagel en de knoflookteentjes toe. Bestrooi met peper en laat ongeveer 1 uur pruttelen. Bestrooi aan het eind met zout.

Snij het spek in blokjes en blancheer deze 5 minuten in kokend water. Giet af. Smelt de reuzel in een stoofpan, snij het lamsvlees in stukjes van ongeveer 60 g en braad deze voorzichtig aan. Gooi het overtollige vet weg. Voeg de gesnipperde ui en de geplette knoflook toe. Schenk er water bij en voeg het spek, de worsten, de tomatenpuree en de verse tomaten toe. Bestrooi met zout en peper en laat nog 1 uur pruttelen. Voeg de bonen toe en laat nog 30 minuten op een laag pitje staan.

Bestrijk een aardewerken schaal aan de binnenzijde met het laatste knoflookteentje. Verdeel vervolgens eerst de stukken lamsvlees over de schaal, gevolgd door de bonen, het spek en de in stukjes gesneden worsten.

Bestrooi met paneermeel en laat in de oven zachtjes gratineren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content