Brioche met vanille en saffraan

  • Moeilijkheid

Voor 1 brood:

20 g verse gist

1 tl saffraandraadjes

2 el lauw water

400 g wit broodmeel

2 el suiker

1,5 tl zout

zaadjes van 1 vanillestokje

5 eieren

25 g boter, gesmolten

100 g zachte boter

glazuur van 1 eierdooier en 1 el water

Verkruimel de gist in een kommetje en voeg de saffraan en het water toe. Roer en laat 10 à 15 minuten rusten tot de gist begint te schuimen. Doe het meel in een grote kom met de suiker, het zout en de vanille. Maak een kuiltje in het midden en voeg het gistmengsel toe. Klop de eieren los en voeg ook deze toe aan de kom. Roer goed tot een zacht deeg ontstaat.

Kneed het deeg zo’n 10 minuten op een met bloem bestoven werkvlak. Bestrijk een kom met de gesmolten boter en doe het deeg erin. Draai het deeg zodat het helemaal bedekt is met boter en dek het af met een vochtige doek. Laat rusten tot het verdubbeld is in volume: ca. 2 uur.

Duw de lucht uit het deeg en kneed de resterende boter erdoor. Kneed nog 5 minuten. Smeer een briochevorm van 22 cm diameter en 9 cm diep in met boter. Hou een derde van het deeg apart en vorm een bal met de rest. Leg deze in de briochevorm en maak er een putje in. Vorm een kleine bal met de rest van het deeg en leg deze in het putje. Bedek het deeg met een vochtige doek en laat nogmaals rijzen: ca. 1 uur.

Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrijk het deeg met het glazuur en bak zo’n 35 minuten tot het brood mooi gerezen en goudbruin is. Draai het brood uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.

Kooktijd: 45 minuten, plus 3 uur rijzen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content