Bricktorentje van dadels met sinaasappel en kaneelijs

Voor 4:

Voor 4:

Kaneelijs:

2 dooiers

50 g suiker

4 g kaneel

1/2 vanillestok

125 ml melk

90 ml room

Torentje:

50 g gemengde noten

2 sinaasappels

40 ml water

sap van 1/2 sinaasappel

50 g suiker

1 kruidnagel

1/2 kaneelstok

zestes van sinaasappel

2 el suiker

100 g dadels (ontpit)

sap van 1/2 limoen

25 g boter

4 vellen brickdeeg

boter

Afwerking:

bloemsuiker

muntblaadjes

chocoladestaafjes

Maak eerst het kaneelijs. Maak een ruban van de eierdooiers en de suiker en voeg er de kaneel aan toe. Breng de melk aan de kook met de uitgeschraapte vanillestokken. Sla de room halfstijf. Voeg de melk langzaam bij de ruban en ‘vanneer’ (roer om) op een zacht vuurtje met een houten lepel. Laat afkoelen. Voeg er de slagroom aan toe en giet alles in de ijsturbine. Laat ongeveer een uurtje draaien.

Maal de noten in de keukenrobot. Snij sinaasappelpartjes à vif. Breng het water aan de kook samen met het sinaasappelsap, suiker, kruidnagel en kaneelstok en kook tot siroop. Kook apart enkele zestes van de sinaasapppelen ( zeker 20 minuten). Rol ze in suiker en zet aan de kant.

Laat de dadels tot moes koken met het limoensap en 25 gram boter. Voeg deze massa samen met de noten en eventueel nog wat sinaasappelsap in de keukenrobot en meng tot een gladde pasta.

Leg 4 vellen brickdeeg open en bestrijk met gesmolten boter, leg er een ander vel bovenop. Bestrijk met de dadelpasta en rol op. Strijk de rol nog eens in met boter om de randen mooi dicht te houden. Frituur ongeveer 3 min in olie op 180°. Rol lichtjes door suiker. Snij de rollen: eerst het uiteinde recht, dan 1/3 schuin, dan nog eens recht en het andere uiteinde weer schuin. Zo bekom je drie mooie torentjes per rol.

Dresseer: bestrooi een bord met bloemsuiker. Plaats in het midden een torentje van dadels in brickdeeg. Leg hierop enkele sinaasappelpartjes en giet hierover de siroop. Leg er een bolletje kaneelijs bij met hierop enkele gesuikerde zestes. Bestrooi met geciseleerde muntblaadjes. Werk eventueel af met een chocoladestaafje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content