Voor 1 terrine (10 personen) :
1,5 kg kopvlees van varken (tong, wangen en vlees van de kop)
5 l kalfsfond
boter
peper
zout
1,5 kg varkenslever
2 kg keelspek zonder zwoerd (bevat meer gelatine dan buik- en rugspek)
1 kg grofgehakte ui
2 tl foeliepoeder
1/2 tl kruidnagelpoeder
Kook het kopvlees 2 uur op laag vuur in kalfsfond. Haal uit de fond en laat afkoelen. Snij in grove stukken en stoof 30 minuten op laag vuur in boter. Kruid met peper en zout. Maak de lever schoon en blancheer 5 minuten in lichtgezouten kokend water. Giet af en laat schrikken onder koud stromend water.
Cutter het kopvlees met de lever, het keelspek en de ui grof in de keukenrobot. Kruid met peper, zout, foelie en kruidnagel en meng goed onder elkaar. Doe in een keramieken pasteivorm, dek af met aluminiumfolie en gaar 3 uur au bain-marie in een oven van 110°C. Zet ten minste 24 uur in de ijskast. Serveer plakken pastei met brood en boter.
Kooktijd: 6 uur + 24 uur
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier