Blini’s met kaviaar en gerookte zalm

Flour sweet pancakes on white plate in female hands closeup © Dit is een algemeen beeld en behoort niet tot het recept.

Blini’s kunnen dienen als een uitgebreide aperitiefhap. Je kunt ze ook aan tafel serveren als een eerste voorgerecht.

Blini’s kunnen dienen als een uitgebreide aperitiefhap. Je kunt ze ook aan tafel serveren als een eerste voorgerecht.

Voor 6 personen

Het beslag:

4 dl melk

15 g verse gist

250 g tarwebloem

100 g boekweitbloem

3 eieren

een snuifje zout

50 g gesmolten boter

olie om te bakken

75 g kaviaar

1 potje zure room

12 vrij kleine plakjes gerookte zalm

Bereiding

1. Los de gist op in een beetje warme melk. Meng de twee bloemsoorten, breek er de eieren in en voeg het zout toe. Voeg beetje bij beetje de opgeloste gist en de rest van de melk toe en roer alles tot een glad beslag. Voeg daarna de gesmolten boter toe, dek het beslag af met een doek en laat het 2 uur rijzen op een warme plaats.

2. Bak van het beslag pannenkoekjes in een kleine koekenpan en houd ze warm. Serveer de pannenkoekjes dampend warm op een schaal. Geef er apart de kaviaar, de licht opgeklopte zure room en de gerookte zalm bij. Iedere gast belegt zijn blini’s met een garnituur naar keuze.

Blini’s kunnen dienen als een uitgebreide aperitiefhap, bijvoorbeeld terwijl iedereen zijn cadeautjes openmaakt. Serveer ze op de salontafel of op een bijzettafeltje. Je kunt ze ook aan tafel serveren als een eerste voorgerecht. De kaviaar kun je uiteraard vervangen door zalm- of lompviseitjes, maar waarom deze keer niet voor een follietje gaan? In de betere supermarkt vind je ook kant-en-klare blini’s die je alleen moet opwarmen.

Andere mogelijke garnituren: reepjes gerookte haring of forel, veenbessen (even open laten koken), takjes dille, gebakken paddestoelen…

Geef er een glaasje ijskoude wodka bij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content