Bladerdeeg op spiegel van chocoladesaus

  • Moeilijkheid

Nodig voor vier:

1 plak bladerdeeg van 30 bij 30 cm (of vier kleine plakjes)

1 ei

2 dl room

20 g poedersuiker

1 eetlepel amandelschilfers

2 cl calvados

4 appels (Golden)

100 g griessuiker

50 g boter

100 g chocolade

3 dl room.

Afwerking:

4 takjes munt en 1 dl room.

Snijd met behulp van een op bakpapier getekend patroon 4 appelvormen uit het bladerdeeg. Strijk ze met behulp van een kwastje in met losgeklopt ei. Bak het bladerdeeg 12 minuten in een voorverwarmde oven op 195° C. Bestrooi het deeg halverwege de baktijd met poedersuiker. Laat de gebakjes afkoelen. Snijd ze overdwars doormidden.

Klop de room met de rest van de poedersuiker stijf. Spatel er de calvados en de amandelschilfers door en bewaar de room afgedekt in de koelkast. Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snijd de vruchten in vieren. Smelt de boter in een pan. Leg de appelstukjes in de pan. Bestrooi met suiker en karameliseer de suiker al roerende. Laat de appelstukjes afkoelen. Breng 3 dl room aan de kook (half room – half melk, kan ook). Neem de pan van het vuur en smelt de chocolade in de hete vloeistof. Giet op de vier borden een spiegel van chocoladesaus. Giet met behulp van een potje met fijn schenktuitje een dunne cirkel lichtgeklopte room op de chocoladesaus en trek met een mespunt of tandenstoker een versiering in de room. Vul de benedenhelft van de bladerdeeggebakjes met de slagroom. Snijd de appels in dunne schijfjes en etaleer deze op de room. Plaats de deegdekseltjes op het gebak. Bestuif het gebak met poedersuiker. Decoreer met een takje munt en schik het appelgebak midden op de chocoladespiegel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content