Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1,25 kg aubergine, in de lengte in vieren gesneden en in plakjes van 3 cm dik gesneden
  • 2 tl szechuanpeperkorrels
  • 11/2 el sesamolie
  • 4 knoflooktenen, geperst of fijngehakt
  • 2 tl fijngeraspte gemberwortel
  • 80 ml Chinese rijstwijn
  • 80 ml vegetarische oestersaus
  • 1 tl chilivlokken
  • 60 ml lichte sojasaus
  • 11/2 el moutazijn
  • 1 el kokosbloesemsuiker of rietsuiker
  • 1 el maïzena
  • 4 lente-uien, in dunne ringen gesneden, de witte en de lichtgekleurde delen gescheiden van de groene delen
  • 220 g gedopte diepvries-edamame (jonge sojabonen), ontdooid (zie TIP)
  • geroosterde pinda's, rode Spaanse peper in ringetjes gesneden, fijngehakte koriander en gestoomde rijst, om erbij te serveren

Bereiding

  1. Bestrooi de aubergineplakjes met zout en laat ze in een vergiet boven een kom 1 uur uitlekken. Spoel de aubergineplakjes af en dep ze droog met keukenpapier.
  2. Schep intussen de szechuanpeperkorrels in een koude, kleine koekenpan. Rooster de peperkorrels, al schuddend en draaiend met de pan zodat ze niet verbranden, 3 tot 4 minuten tot hun geur vrijkomt. Stamp de peperkorrels grof.
  3. Bak de aubergine in gedeeltes. Verhit 2 theelepels sesamolie in een grote koekenpan of wok op middelhoog vuur en schroei een derde van de aubergineplakjes 2 minuten aan beide kanten. Schep ze in de slowcooker. Herhaal dit met de overgebleven sesamolie en aubergine.
  4. Meng in een kom de szechuanpeper met de knoflook, gember, Chinese rijstwijn, de witte en lichte delen van de lente-uien en 250 ml water. Klop het lente-uimengsel goed door en schep dit in de slowcooker. Kook de groenten 2 uur en 15 minuten op de hoge stand.
  5. Roer de edamame door de groenten in de slowcooker en kook ze 15 minuten mee.
  6. Bestrooi het gerecht met de groene lente-uiringetjes, de geroosterde pinda's, Spaanse peper en koriander en serveer met gestoomde rijst.

Tip

Diepvries-edamame (jonge sojabonen) zijn verkrijgbaar bij de toko en in het vriesvak van sommige supermarkten.

Uit: Slow cooked vega, Katy Holder (Good Cook, 23,50 euro)