Assortiment sushi’s

  • Moeilijkheid

Assortiment sushi's
© © Tony Le Duc

Voor 20 stuks of 4 personen:

1,5 kop ongekookte sushirijst

2 koppen water

1/2 kl zout

1 el suiker

1,5 el rijstazijn

Eventueel:

wasabi

blaadjes nori

sojasaus

Was de rijst in een zeef onder koud stromend water. Laat 20 minuten uitlekken en zacht wellen. Breng met het water al roerend aan de kook en laat 10 minuten zacht koken, tot het water bijna helemaal is opgenomen door de rijst. Roer regelmatig maar voorzichtig door elkaar en zorg dat de rijst niet breekt.

Stoom de rijst nadien beetgaar in een stoompan, gedurende ongeveer 10 minuten. De rijst moet voldoende gaar zijn om aan elkaar te kleven, maar hij moet nog een halfharde kern hebben, net zoals bij risotto. Doe de rijst in een grote kom, roer hem voorzichtig los met een vork en laat afkoelen.

Roer de suiker en het zout door de rijstazijn tot alles is opgelost en meng voorzichtig door de lauwwarme rijst. Laat de rijst nu zo snel mogelijk verder afkoelen. Hoe sneller het vocht verdampt, hoe meer de rijst zal beginnen glanzen.

Voor nigiri-sushi: maak met de hand hoopjes rijst. Smeer wat wasabi op de plakjes vis en leg omgekeerd op de rijst.

Voor de maki-sushi: leg op een sushi-matje een blad nori. Smeer er een laag rijst op van ongeveer 5 mm dik. Laat boven- en onderaan ongeveer 1 cm van het noriblad vrij. Maak overlangs in het midden van de rijst een gleuf en leg er de vulling naar keuze in balkjes in. Smeer er wat wasabi over en besprenkel met sojasaus.

Rol de sushi dicht met behulp van het matje en zorg ervoor dat de vulling mooi in het midden zit. Snij met een scherp fijn mes in plakjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content