Zelf sushi maken
-
Moeilijkheid
Zeer gemakkelijk
Zelf sushi maken is helemaal niet moeilijk, het vraagt alleen een beetje meer inspanning dan take-away. Rol zelf maki en nigiri naar keuze met deze handleiding.
Voor 4 personen (20 stuks)
- 1,5 kop ongekookte sushirijst
- 2 koppen water
- 1/2 kl zout
- 1 el suiker
- 1,5 el rijstazijn
- wasabi
- norivellen
- sojasaus
- gari (Japanse gember)
- Vis en vulling naar keuze
Bereiding
- Was de rijst in een zeef onder koud stromend water. Laat 20 minuten uitlekken en zacht wellen. Breng met het water al roerend aan de kook en laat 10 minuten zacht koken, tot het water bijna helemaal is opgenomen door de rijst. Roer regelmatig maar voorzichtig door elkaar en zorg dat de rijst niet breekt.
- Stoom de rijst nadien beetgaar in een stoompan, gedurende ongeveer 10 minuten. De rijst moet voldoende gaar zijn om aan elkaar te kleven, maar hij moet nog een halfharde kern hebben, net zoals bij risotto. Doe de rijst in een grote kom, roer hem voorzichtig los met een vork en laat afkoelen.
- Roer de suiker en het zout door de rijstazijn tot alles is opgelost en meng voorzichtig door de lauwwarme rijst. Laat de rijst nu zo snel mogelijk verder afkoelen. Hoe sneller het vocht verdampt, hoe meer de rijst zal beginnen glanzen.
- Nigiri: maak met de hand hoopjes rijst. Leg de plakjes vis op de rijst.
- Maki: leg op een sushi-matje een blad nori. Smeer er een laag rijst op van ongeveer 5 mm dik. Laat boven- en onderaan ongeveer 1 cm van het noriblad vrij. Maak overlangs in het midden van de rijst een gleuf en leg er de vulling naar keuze in balkjes in. Rol de sushi dicht met behulp van het matje en zorg ervoor dat de vulling mooi in het midden zit. Snij met een scherp fijn mes in plakjes.
- Serveer met wat wasabi, ingelegde gember en sojasaus.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier