Voor 4:

800 g witte asperges, 1 reep onbehandelde citroenschil, 1 sjalot, 200 g bloemige aardappelen, 2 el boter, 2 el bloem, 20 cl witte wijn, 100 g zure room, 2 el gesnipperde bieslook

Bereidingswijze:

Schil de asperges en breek de uiteinden af. Doe de schillen en de uiteinden in een grote pan en zet onder met 1,2 liter water. Voeg de reep citroenschil toe en laat 10 minuten zacht koken.

Doe er dan de asperges bij en laat ongeveer 20 minuten koken. Haal de asperges uit het kookvocht en laat lichtjes afkoelen. Zeef het aspergevocht.

Pel en snipper de sjalot. Schil de aardappelen en snij in stukken. Smelt de boter in een grote pan en stoof de sjalot en de aardappelen aan. Bestrooi met de bloem en blus met 80 cl aspergevocht en de witte wijn. Laat ongeveer 15 minuten koken; roer regelmatig om.

Snij de asperges in stukken van 3 cm lang; hou de aspergepunten opzij. Voeg de helft van de asperges toe aan de pan, samen met de zure room. Mix tot een gladde soep. Voeg eventueel een scheut aspergevocht toe of laat nog wat inkoken tot de gewenste consistentie bereikt is.

Doe de rest van de asperges en de aspergepunten bij de velouté en warm lichtjes op. Kruid met peper en zout.

Verdeel de aspergevelouté over diepe borden en werk vlak voor het serveren af met de gesnipperde bieslook.

Voor 4:800 g witte asperges, 1 reep onbehandelde citroenschil, 1 sjalot, 200 g bloemige aardappelen, 2 el boter, 2 el bloem, 20 cl witte wijn, 100 g zure room, 2 el gesnipperde bieslookBereidingswijze:Schil de asperges en breek de uiteinden af. Doe de schillen en de uiteinden in een grote pan en zet onder met 1,2 liter water. Voeg de reep citroenschil toe en laat 10 minuten zacht koken. Doe er dan de asperges bij en laat ongeveer 20 minuten koken. Haal de asperges uit het kookvocht en laat lichtjes afkoelen. Zeef het aspergevocht. Pel en snipper de sjalot. Schil de aardappelen en snij in stukken. Smelt de boter in een grote pan en stoof de sjalot en de aardappelen aan. Bestrooi met de bloem en blus met 80 cl aspergevocht en de witte wijn. Laat ongeveer 15 minuten koken; roer regelmatig om. Snij de asperges in stukken van 3 cm lang; hou de aspergepunten opzij. Voeg de helft van de asperges toe aan de pan, samen met de zure room. Mix tot een gladde soep. Voeg eventueel een scheut aspergevocht toe of laat nog wat inkoken tot de gewenste consistentie bereikt is. Doe de rest van de asperges en de aspergepunten bij de velouté en warm lichtjes op. Kruid met peper en zout. Verdeel de aspergevelouté over diepe borden en werk vlak voor het serveren af met de gesnipperde bieslook.