Voor 4:

250 g witte asperges, 250 g groene asperges, 1 stengel citroengras, 2 kerrieblaadjes, 1 ui, 100 g bloemige aardappelen, 3 el boter, 10 cl witte wijn, 60 cl groentebouillon, 10 cl kokosroom, geraspte schil en sap van 1/2 citroen, een snuifje nootmuskaat, 1 à 2 handenvol paars basilicum

Voor de kippenspiesjes: 600 g kippenborstfilets, 4 el plantaardige olie, 1 tl geraspte gember, 1 tl kerriepoeder, 3 à 4 el limoensap, 1 tl bruine suiker

Bereidingswijze:

Bereid eerst de kippenspiesjes. Snij de kipfilets in reepjes van 1,5 cm lang. Meng de olie, de geraspte gember, het kerriepoeder, het limoensap en de bruine suiker door elkaar. Giet deze marinade over de kippenreepjes en zet 1 uur koel weg.

Maak de soep. Schil de witte asperges volledig en enkel het onderste gedeelte van de groene asperges. Doe alle schillen in een grote pan en zet onder met 25 cl water. Voeg de gespleten stengel citroengras en de kerrieblaadjes toe. Dek de pan af en laat 10 minuten zacht koken. Zeef het aspergevocht.

Snij de asperges in schuine stukken van 2 à 3 cm lang. Schil de ui en de aardappelen en hak fijn.

Smelt 1 eetlepel boter in een grote pan en fruit de ui glazig. Voeg de aardappelen en de witte asperges toe. Blus met de witte wijn, giet er de groentebouillon en het aspergevocht bij. Dek de pan af en laat ongeveer 20 minuten koken.

Giet er de kokosroom bij en mix de soep glad met een staafmixer. Voeg de groene asperges toe en kook de soep nog 8 minuten. Breng op smaak met de geraspte citroenschil, het citroensap, nootmuskaat en zout.

Rijg de kippenreepjes aan spiesen en bak 6 minuten in een braadpan; draai halverwege het bakken om. Kruid met peper en zout.

Haal de groene asperges uit de soep met een schuimspaan en verdeel over kommen of glazen. Voeg de rest van de boter toe aan de soep en mix schuimig met een staafmixer. Schep op de groene asperges, leg er één of twee kippenspiesjes op en werk vlak voor het serveren af met het paarse basilicum.

Voor 4:250 g witte asperges, 250 g groene asperges, 1 stengel citroengras, 2 kerrieblaadjes, 1 ui, 100 g bloemige aardappelen, 3 el boter, 10 cl witte wijn, 60 cl groentebouillon, 10 cl kokosroom, geraspte schil en sap van 1/2 citroen, een snuifje nootmuskaat, 1 à 2 handenvol paars basilicumVoor de kippenspiesjes: 600 g kippenborstfilets, 4 el plantaardige olie, 1 tl geraspte gember, 1 tl kerriepoeder, 3 à 4 el limoensap, 1 tl bruine suikerBereidingswijze:Bereid eerst de kippenspiesjes. Snij de kipfilets in reepjes van 1,5 cm lang. Meng de olie, de geraspte gember, het kerriepoeder, het limoensap en de bruine suiker door elkaar. Giet deze marinade over de kippenreepjes en zet 1 uur koel weg. Maak de soep. Schil de witte asperges volledig en enkel het onderste gedeelte van de groene asperges. Doe alle schillen in een grote pan en zet onder met 25 cl water. Voeg de gespleten stengel citroengras en de kerrieblaadjes toe. Dek de pan af en laat 10 minuten zacht koken. Zeef het aspergevocht. Snij de asperges in schuine stukken van 2 à 3 cm lang. Schil de ui en de aardappelen en hak fijn. Smelt 1 eetlepel boter in een grote pan en fruit de ui glazig. Voeg de aardappelen en de witte asperges toe. Blus met de witte wijn, giet er de groentebouillon en het aspergevocht bij. Dek de pan af en laat ongeveer 20 minuten koken. Giet er de kokosroom bij en mix de soep glad met een staafmixer. Voeg de groene asperges toe en kook de soep nog 8 minuten. Breng op smaak met de geraspte citroenschil, het citroensap, nootmuskaat en zout. Rijg de kippenreepjes aan spiesen en bak 6 minuten in een braadpan; draai halverwege het bakken om. Kruid met peper en zout. Haal de groene asperges uit de soep met een schuimspaan en verdeel over kommen of glazen. Voeg de rest van de boter toe aan de soep en mix schuimig met een staafmixer. Schep op de groene asperges, leg er één of twee kippenspiesjes op en werk vlak voor het serveren af met het paarse basilicum.