Voor 4:

100 g witte amandelen

5 el amandelschilfers

100 g frambozenpasta

3 eieren

1 vanillestokje

1 tl geraspte sinaasappelschil

75 g poedersuiker

2 el amandellikeur

2,5 dl slagroom

2 el cranberry's

plantaardige olie voor de terrinevorm

Bereidingswijze:

Rooster de gepelde amandelen in een droge braadpan en laat afkoelen. Rooster de amandelschilfers en hou opzij.

Snij de frambozenpasta in kleine blokjes. Meng de helft ervan met de geroosterde amandelschilfers en hou opzij voor de afwerking.

Splits de eieren, doe de eiwitten in een kom en hou opzij. Doe de eierdooiers in een diepe kom. Splijt het vanillestokje in de lengte en schraap er de zaadjes uit. Voeg de vanillezaadjes, de geraspte sinaasappelschil, de poedersuiker en de amandellikeur toe aan de eierdooiers. Klop in een bain-marie op tot een bleek-romige massa (sabayon).

Haal de kom uit de bain-marie, zet in een kom met ijswater en blijf kloppen tot de sabayon helemaal is afgekoeld. Klop de slagroom op en schep door de koude sabayon, samen met de geroosterde amandelen, de cranberry's en de rest van de frambozenpasta.

Klop de eiwitten stijf en spatel door de parfait.

Vet een terrinevorm in met olie. Bekleed met plasticfolie en laat een deel van de folie over de rand van de vorm hangen. Vul de vorm met het amandelbeslag en strijk het oppervlak glad. Dek af met de plasticfolie en zet 6 uur in de diepvriezer om op te stijven.

Haal de amandelparfait 10 minuten voor het serveren uit de diepvriezer. Draai uit op een serveerschotel en verwijder de plasticfolie. Werk af met het mengsel van de geroosterde amandelschilfers en frambozenpasta en serveer meteen.

Voor 4:100 g witte amandelen5 el amandelschilfers100 g frambozenpasta3 eieren 1 vanillestokje1 tl geraspte sinaasappelschil 75 g poedersuiker 2 el amandellikeur 2,5 dl slagroom2 el cranberry'splantaardige olie voor de terrinevormBereidingswijze:Rooster de gepelde amandelen in een droge braadpan en laat afkoelen. Rooster de amandelschilfers en hou opzij. Snij de frambozenpasta in kleine blokjes. Meng de helft ervan met de geroosterde amandelschilfers en hou opzij voor de afwerking. Splits de eieren, doe de eiwitten in een kom en hou opzij. Doe de eierdooiers in een diepe kom. Splijt het vanillestokje in de lengte en schraap er de zaadjes uit. Voeg de vanillezaadjes, de geraspte sinaasappelschil, de poedersuiker en de amandellikeur toe aan de eierdooiers. Klop in een bain-marie op tot een bleek-romige massa (sabayon). Haal de kom uit de bain-marie, zet in een kom met ijswater en blijf kloppen tot de sabayon helemaal is afgekoeld. Klop de slagroom op en schep door de koude sabayon, samen met de geroosterde amandelen, de cranberry's en de rest van de frambozenpasta. Klop de eiwitten stijf en spatel door de parfait. Vet een terrinevorm in met olie. Bekleed met plasticfolie en laat een deel van de folie over de rand van de vorm hangen. Vul de vorm met het amandelbeslag en strijk het oppervlak glad. Dek af met de plasticfolie en zet 6 uur in de diepvriezer om op te stijven. Haal de amandelparfait 10 minuten voor het serveren uit de diepvriezer. Draai uit op een serveerschotel en verwijder de plasticfolie. Werk af met het mengsel van de geroosterde amandelschilfers en frambozenpasta en serveer meteen.