Recepten om zelf dimsum te maken

Dimsum kun je makkelijk zelf maken. Als originele hapjes met een pittig dipsausje erbij charmeren ze al van bij het aperitief de gasten.

Dimsum, vrij vertaald ‘lekkers dat het hart beroert’, zijn typisch Kantonese, hartige en ook zoete hapjes die men oorspronkelijk als lichte lunch of ’s namiddags bij een kop thee nuttigde.

Vandaag kun je in heel China, en ook elders in de wereld in restaurants, meestal de ganse dag dimsum bestellen. Zoals dat bij veel uitheemse lekkernijen het geval is, zijn de bekendste versies van de oosterse hapjes vandaag als kant-en-klaarsnack in de supermarkt of oosterse voedingswinkel te vinden. Dikwijls mist dit industriële fabricaat verfijning en karakter.

Sommige dimsum kun je makkelijk zelf bereiden, na aanschaf van de verse wontonvelletjes die Chinese chefs trouwens meestal zelf ook aankopen. De hapjes kunnen daags van tevoren worden bereid en in de koelkast bewaard worden, om ze dan versgestoomd of gebakken te serveren. Zoals wel vaker het geval is met Chinese gerechten, vraagt de voorbereiding aanzienlijk meer tijd dan de afwerking.

Als originele en karaktervolle aperitiefhapjes vallen dimsum meestal erg in de smaak. Ze zijn niet alleen praktisch – je hoeft het aperitief met je gasten niet te missen -, je kunt er ook eindeloos mee variëren. Drie voorbeelden maken dat duidelijk. Naast een gestoomde en gefrituurde dimsum, stellen we nog een minder bekende versie voor, waarin we de techniek van bakken en stomen combineren. Dat resulteert in een uitzonderlijke, ja unieke textuur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content