De rode aalbes is een onvervalst zomerfruit. Lekker in een Engelse 'summer pudding', een smaakvol nagerecht van rode aalbessen en frambozen (soms ook bosbessen, zwarte aalbessen of kersen) in een zacht omhulsel van wit brood. Door een gewicht op de puddinkjes te plaatsen en ze een nacht te laten rusten, sijpelt het sap van de vruchten in het brood. Met een knalrode pudding als resultaat. Dit lichte, fris smakende dessertje is heerlijk met gesuikerde slagroom of mascarpone erbij.

In de Scandinavische landen verwerkt men aalbessen tot 'rødgrød', een compote van rode vruchten gebonden met gries- of aardappelmeel. Traditiegetrouw wordt er vanillevla of slagroom bij gegeten. Maar voor een hedendaagse variant kunt u de compote (zonder deze te binden) serveren als vruchtensoepje met vanilleroomijs, griesmeelpudding of zelfs sneeuweieren.

Bessen en bloemen

Uit onderstaande recepten blijkt dat rode aalbessen het uitstekend kunnen vinden met romige ingrediënten. Denk ook aan kwarktaart, een gerecht dat frisse zuren nodig heeft om volledig tot zijn recht te komen. Met verse geitenkaas krijgt de klassieke kwarktaart een hedendaags tintje. Net als alle rood fruit zijn rode bessen verder beste maatjes met florale aroma's, zoals lavendel en roos.

Wat dacht u van een variant op de Schotse 'cranachan', een roomtoetje met gekaramelliseerde havervlokken, whisky en honing? In ons recept wordt de whisky vervangen door rozenlikeur, de honing door rozengelei. Verberg enkele rode besjes onder de slagroom voor een fris-zure toets en verras uw gasten met deze smaakbom.

Rode bessen in pot en bokaal

De hoge zuurgraad van rode aalbessen verraadt de aanwezigheid van pectine, onmisbaar bij de bereiding van confituur en gelei. Aalbessengelei is een populaire stand-by in de keuken. Vaak wordt er in laatste instantie een lepel van door de vleesjus geroerd. Lekker bij lamsvlees en wild. Een afgeleide bereiding is 'Cumberland sauce', een pittige Engelse saus op basis van aalbessengelei, mosterd, gember en rode port. Deze eeuwenoude saus wordt nog steeds gesmaakt bij gebraden kip, kalkoen en varken, of zelfs bij een eenvoudige boerenworst.

Aalbessengelei is al even lekker op de boterham, vooral de fameuze versie uit het Noord-Franse Bar-le-Duc. Daar gaan ze prat op hun aalbessengelei die al sinds de veertiende eeuw volgens een bijzonder procédé wordt vervaardigd. Met de pen van een ganzenveer worden een voor een de pitjes uit elk besje verwijderd, waarna de bessen aan een kokende suikersiroop worden toegevoegd. Zo behouden ze ten volle hun vorm en aroma, en ontstaat een volkomen heldere gelei die al velen heeft kunnen bekoren. Zo ook Alfred Hitchcock, die enkel in hotels placht te logeren waar hij bij het ontbijt kon smullen van de lekkernij.

De rode aalbes is een onvervalst zomerfruit. Lekker in een Engelse 'summer pudding', een smaakvol nagerecht van rode aalbessen en frambozen (soms ook bosbessen, zwarte aalbessen of kersen) in een zacht omhulsel van wit brood. Door een gewicht op de puddinkjes te plaatsen en ze een nacht te laten rusten, sijpelt het sap van de vruchten in het brood. Met een knalrode pudding als resultaat. Dit lichte, fris smakende dessertje is heerlijk met gesuikerde slagroom of mascarpone erbij. In de Scandinavische landen verwerkt men aalbessen tot 'rødgrød', een compote van rode vruchten gebonden met gries- of aardappelmeel. Traditiegetrouw wordt er vanillevla of slagroom bij gegeten. Maar voor een hedendaagse variant kunt u de compote (zonder deze te binden) serveren als vruchtensoepje met vanilleroomijs, griesmeelpudding of zelfs sneeuweieren. Bessen en bloemen Uit onderstaande recepten blijkt dat rode aalbessen het uitstekend kunnen vinden met romige ingrediënten. Denk ook aan kwarktaart, een gerecht dat frisse zuren nodig heeft om volledig tot zijn recht te komen. Met verse geitenkaas krijgt de klassieke kwarktaart een hedendaags tintje. Net als alle rood fruit zijn rode bessen verder beste maatjes met florale aroma's, zoals lavendel en roos. Wat dacht u van een variant op de Schotse 'cranachan', een roomtoetje met gekaramelliseerde havervlokken, whisky en honing? In ons recept wordt de whisky vervangen door rozenlikeur, de honing door rozengelei. Verberg enkele rode besjes onder de slagroom voor een fris-zure toets en verras uw gasten met deze smaakbom. Rode bessen in pot en bokaal De hoge zuurgraad van rode aalbessen verraadt de aanwezigheid van pectine, onmisbaar bij de bereiding van confituur en gelei. Aalbessengelei is een populaire stand-by in de keuken. Vaak wordt er in laatste instantie een lepel van door de vleesjus geroerd. Lekker bij lamsvlees en wild. Een afgeleide bereiding is 'Cumberland sauce', een pittige Engelse saus op basis van aalbessengelei, mosterd, gember en rode port. Deze eeuwenoude saus wordt nog steeds gesmaakt bij gebraden kip, kalkoen en varken, of zelfs bij een eenvoudige boerenworst. Aalbessengelei is al even lekker op de boterham, vooral de fameuze versie uit het Noord-Franse Bar-le-Duc. Daar gaan ze prat op hun aalbessengelei die al sinds de veertiende eeuw volgens een bijzonder procédé wordt vervaardigd. Met de pen van een ganzenveer worden een voor een de pitjes uit elk besje verwijderd, waarna de bessen aan een kokende suikersiroop worden toegevoegd. Zo behouden ze ten volle hun vorm en aroma, en ontstaat een volkomen heldere gelei die al velen heeft kunnen bekoren. Zo ook Alfred Hitchcock, die enkel in hotels placht te logeren waar hij bij het ontbijt kon smullen van de lekkernij.