Recept: Zo maak je de perfecte soes in vier stappen

3151301

Soesjes of profiteroles zijn zoete lekkernijen die je in verschillende gedaantes in de toonbank vind. Met dit recept maak je thuis het perfecte gebakje.

Soesjes of profiteroles zijn zoete lekkernijen die je in verschillende gedaantes in de toonbank vind. Met dit recept maak je thuis het perfecte gebakje.

Een soes is een eeuwenoud luchtig en hol gebak, dat in de meeste gevallen gevuld is met slagroom. De laatste tijd is het eewenoude gebakje aan een heropleving bezig, met dank aan onze noorderburen die er als het Franse antwoord op de uit Amerika en Engeland gestuurde cupcakerage herlanceerden. In deze barre tijden gingen de economisch gefolterde Fransen op zoek naar hun eigen zoete troosthapje. Voor ons de gelegenheid om u het recept voor de perfect soes voor te schotelen. Smakelijk.

Voor 25 soezen

250 ml water

250 ml melk

10 g poedersuiker

10 g zout

175 g boter

250 g bloem

7 hele eieren

Craquelin (croustillant):

40 g cassonadesuiker

30 g boter

4 g bloem

Beslag: doe melk, water, suiker en zout in een pan. Voeg de boter in kleine blokjes toe. Breng al roerend met een houten lepel tot aan het kookpunt, zorg ervoor dat de boter volledig gesmolten is. Voeg alle bloem in één keer toe. Blijf roeren – 30 seconden tot 1 minuut – tot het beslag loskomt van de lepel en de wanden van de pan. Doe het beslag in een kom. Voeg de helft van de tot omeletbeslag geklopte eieren toe. Roer energiek om. Voeg al roerend de rest van het eierbeslag beetje bij beetje toe. Trek met de vinger een lijn in het beslag. Als de lijn dichttrekt als je de vinger wegtrekt, heeft het beslag de goede textuur.

Craquelin: meng de suiker met de in blokjes gesneden boter. Voeg in één keer de bloem toe. Meng tot een homogeen beslag. Verdeel in twee gelijke delen. Leg elk deel op een plank bekleed met bakpapier, bedek met een tweede bakpapier. Druk licht aan en rol zo fijn mogelijk uit met een deegroller. Verwijder het bovenste papier en steek rondjes uit van 3,5 cm. Bewaar in de koelkast.

Bakken: verwarm de oven tot 160°C. Bedek een plaat met bakpapier. Doe wat beslag in een spuitzak met spuitmond. Spuit hoopjes met een diameter van 4 cm. Laat 5 cm tussen de hoopjes. Breng een laag craquelin aan. Zet 45 minuten in de oven, hou de ovendeur gesloten. Haal de soezen uit de oven als ze gaar en goudkleurig zijn. Laat afkoelen.

Vullen: maak onderaan in de soezen een gaatje, vul ze met behulp van een spuitzak met kleine spuitmond met de gewenste vulling (geklopte slagroom, vanille-, chocolade- of karamelcrème, enz.). Indien gewenst kunt u op de soezen nog een laagje glazuur van gesmolten suiker aanbrengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content