Pure chocolade goed voor personen met verhoogde kans op hart- en vaatziekten

Het eten van pure chocolade is op lange termijn heilzaam voor mensen met verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Het eten van pure chocolade is op lange termijn heilzaam voor mensen met verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoek op basis van Australische gegevens.

Volgens de auteurs van de studie dient het eten van pure chocolade bij deze groepen gepromoot te worden en is het wegens de kostenbesparing zelfs te overwegen om dit van overheidswege te subsidiëren. De resultaten staan te lezen in Test-Gezondheid.

Als 10.000 van deze mensen – het gaat om mensen met meerdere risicofactoren zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, grote tailleomtrek,… – gedurende elke jaar elke dag wat pure chocolade (met minstens 60 procent cacao) zouden eten, zou dat volgens de onderzoekers 85 hartinfarcten of beroertes kunnen voorkomen, waarvan er anders 15 fataal zouden geweest zijn.

Het gezondheidseffect van pure chocolade houdt volgens Test-Gezondheid verband met het hoog gehalte aan cacao dat rijk is aan flavonoïden. “Deze zouden in theorie goed kunnen zijn voor de gezondheid, gezien hun effecten zoals bloeddrukverlagend, ontstekingsremmend, hun effect tegen trombose,…”

Test-Gezondheid oppert in het stuk de mogelijkheid “dat we op een mooie dag chocolade terugbetaald krijgen door het RIZIV”. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content