Professor Guido Aerts: ‘Er zijn veel te veel bierstijlen’

© iStock

Amerikaanse onderzoekers onderscheiden 140 tot 150 bierstijlen in de wereld, maar we moeten die classificering terugbrengen tot een twintigtal bierstijlen. Want de consument verliest het noorden, zegt de Gentse professor Guido Aerts (KU Leuven) op een vierdaags biercongres in Gent.

De diversiteit aan bieren en bierstijlen is de rode draad doorheen het twaalfde ‘Trends in Brewing’ congres. De Amerikaanse professor Paul Hughes (Oregon State University), legde dinsdagmorgen de vinger op een wonde: 140 bierstijlen leidt tot verwarring. Op competities maakt een eindeloze reeks categorieën de problematiek duidelijk. “Op de duur heeft iedereen zijn stijl, maar de consument verliest het noorden”, zegt professor Guido Aerts, hoofd van de Technologiecluster Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen (KU Leuven).

“Er zijn misschien vijftig soorten lager bier. Brouwers teren op de onduidelijkheid om zich te positioneren. Er zijn veel consumenten die gepassioneerd zijn, maar hoeveel consumenten vinden nog hun weg?” Volgens professor Aerts is het beter om te werken met een twintigtal bierstijlen, waaronder lager, ales, stoutbieren, lambiekachtigen of saisons, en daaronder een reeks subklassen.

Die subklassen zullen nodig zijn, want de revival van speciaalbieren is een feit. “De jonge generatie brouwers steekt er dynamiek in”, zegt professor Aerts. “Maar het is nodig, want in Amerika worden steeds meer speciaalbieren gebrouwen. Belgische brouwers moeten opletten.” In Nederland zijn al een aantal Amerikaanse bieren op de markt, in ons land loopt het nog niet zo’n vaart. Kwaliteit bewaken, vernieuwen, brouwen in Amerika of extra aandacht besteden aan transport zijn dan weer uitdagingen voor exporterende Belgische brouwers.

Tot slot zijn nog een aantal nieuwe trends. Zo wordt er volop geëxperimenteerd met wilde gisten, nieuwe hopvariëteiten, rijpen op houten vaten (zoals wijn- of wiskeyvaten) of toevoegen van houtsnippers tijdens de rijping, bier versnijden of mengen met limonade. Maar ook in de glazen is er evolutie, onder meer een tendens naar kleinere glazen. “Bier degusteren, niet drinken, wordt de toekomst”, zegt Aerts. Kleinere glazen ogen ook eleganter, bijvoorbeeld bij food paring.

(Belga/KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content