Poperingse hopscheuten verkocht voor recordprijs

© gf

De eerste hopscheuten van het jaar werden in Roeselare verkocht aan 150 euro per 100 gram, een record. De delicatesse wordt gebruikt in talrijke culinaire creaties.

De eerste hopscheuten van het jaar zijn woensdag in de Roeselaarse REO Veiling verkocht voor een recordbedrag van precies 150 euro per 100 gram, een stijging van 25 euro in vergelijking met vorig jaar. Dat bedrag steeg voor de volgende loten zelfs tot ruim 160 euro. Begeleidingscentrum De Lovie bracht naar traditie de eerste lading aan.

Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van de hopplant. De spruiten, zeg maar. Ze worden gebruikt in talrijke culinaire creaties uit binnen- en buitenland. De scheuten zijn een van de duurste groenten ter wereld.

De Poperingse hopscheuten hebben hun bijnaam, het witte goud van West-Vlaanderen, alle eer aangedaan. Er werden negentien kistjes van 250 gram aangeboden, van de Lovie, van Marc Vandevelde uit Reningelst en teler Boerhave, ook al uit Poperinge.

Voor de eerste kistjes, die van De Lovie, werd er afgeklokt op 150 euro voor 100 gram door Tino’s Fruit uit Knokke-Heist. Normaal zijn die eerste hopscheuten bestemd voor het kersverse tweesterrenrestaurant The Jane van Sergio Herman. De volgende kistjes waren zelfs nog meer gegeerd. Er werd voor het laatste lot zelfs 160,6 euro betaald, wat de gemiddelde verkoopprijs van alle kistjes op 155 euro bracht, goed voor een totale verkoopprijs van bijna 7.500 euro voor 4,75 kilogram. Een deel van de eerste lading zal ook terecht komen in de Metro-filialen, want ook Univeg was één van de kopers.

“Het product verliest duidelijk niets van zijn waarde. We hebben de startprijs dit jaar verhoogd, maar blijkbaar gaan we volgend jaar nog hoger moeten starten”, aldus commercieel directeur van de REO Veiling, Dominiek Keersebilck.

Ook bij De Lovie waar de scheuten geteeld worden door mensen met een beperking, waren ze ontzettend blij. “Het telen van hopscheuten is niet gemakkelijk. Zeker niet met deze zachte herfst, omdat de hopscheuten eerst even moeten inslapen vooraleer we in onze serres de lente nabootsen en de groei kan beginnen”, aldus Eddy Lobeau en Brigitte Dewulf van De Lovie. Volgend jaar zal het precies 25 jaar zijn dat De Lovie hopscheuten aanlevert aan de REO Veiling.

“Die gebeurtenis komt zeker op onze feestkalender”, klinkt het. Komende vrijdag komt er een verse lading hopscheuten naar de REO Veiling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content