Plukken van aardbeien kan voortaan met een robot

© Getty Images/iStockphoto

Octinion heeft in samenwerking met het Proefcentrum Hoogstraten een robot ontwikkeld die autonoom aardbeien plukt. De innovatie van het ingenieursbureau uit Leuven wordt op 24 september in wereldpremière voorgesteld tijdens de tweejaarlijkse vakbeurs over de aardbei in Hoogstraten.

Het geautomatiseerde oogsten van aardbeien is complex: het bewegen door de serre, rijpe aardbeien selecteren en plukken zonder die te beschadigen en tot slot in de eindverpakking sorteren. De oogstrobot van Octinion is daartoe in staat.

“De innovatie bestaat erin dat de aardbei langs de onderkant wordt benaderd en dat de volledige handeling van het plukken uitgevoerd wordt door één machine”, zegt Tom Coen, CEO van Octinion. “In tegenstelling tot andere oogstsystemen komt hier geen enkele menselijke actie meer aan te pas. Het onderdeel dat de machine uniek maakt, is de robotarm. Die moet de aardbei plukken aan dezelfde snelheid en kwaliteit als een menselijke plukker.”

Om de technologie te ontwikkelen werkte Octinion nauw samen met Proefcentrum Hoogstraten in de Noorderkempen. Daardoor kan het bedrijf een beroep doen op tientallen jaren ervaring in de aardbeienteelt en heeft het toegang tot moderne infrastructuur en technieken. “We willen er zeker van zijn dat de robot beantwoordt aan de noden van de aardbeientelers”, zegt het Proefcentrum. De innovatie wordt voorgesteld tijdens de tweejaarlijkse Mechanisatie- en Demonstratiebeurs Aardbei in Meerle, deelgemeente van Hoogstraten. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content