Pladijs is Vis van het Jaar

© Vlam

Pladijs is uitgeroepen tot de Vis van het Jaar 2013. Het is al de vijfde keer dat de vis de onderscheiding krijgt.

Pladijs is door de Vlaamse visserijsector en het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) uitgeroepen tot de Vis van het Jaar 2013. Met de actie, die zijn 25ste editie beleeft, willen de initiatiefnemers de consument bewust maken van het rijke visaanbod in België en hem aanzetten meer te variëren in zijn visaankopen.

Ook in 1990, 1998, 2001 en 2011 was pladijs of schol al Vis van het Jaar. Europees gezien is de Belg een gemiddelde visverbruiker en als hij voor vis kiest, is het doorgaans kabeljauw of zalm.

In de top tien van meest gegeten vissoorten in ons land, haalt pladijs de achtste plaats met een volumeaandeel van 1,5 procent. Voor de visserij is pladijs op Europese schaal de belangrijkste platvis. In aanvoergewicht is pladijs zelfs de belangrijkste vissoort in België, meldt het VLAM.

De bekendmaking komt op het moment dat het seizoen van de pladijs start. Pladijs is een echte zomervis. De kwaliteit is dan optimaal en de aanvoer neemt toe.

“Pladijs verdient een plaats op het bord van juni tot oktober. Aan culinaire mogelijkheden is er geen gebrek. Zowel gebakken, gepocheerd of gestoofd, in filets of uit één stuk, is pladijs een echte lekkernij. Pladijs laat zich bovendien heerlijk krokant bakken op het vel. De smaak van pladijs is ronduit uitstekend en het visvlees is fijn, stevig en mals”, luidt het.

De keuze van de Vis van het Jaar valt steeds op een onderschatte vissoort die door onze vissers wordt aangevoerd, geen vangstbeperking kent, voldoende beschikbaar is en culinair voldoende te bieden heeft. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content