Pladijs is Vis van het Jaar

© Vlam

Pladijs lost zeeduivel af als Vis van het Jaar. Rond deze veelzijdige vis worden een jaar lang diverse activiteiten georganiseerd.

De sectorgroep VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) wil met de verkiezing de consument bewust maken van het rijke visaanbod in België.

Pladijs is een veelzijdige en dankbare vis in bereidingen. Het visvlees is fijn, stevig, mals en heeft een uitstekende smaak. In 100 gram pladijs zit 1 gram aan vetstoffen. De energiewaarde bedraagt 63 kcal. De lengte van de vis schommelt tussen 27 en 50 centimeter. Hoewel de vis in de handel het hele jaar gekocht kan worden, is hij vanaf juni tot einde oktober culinair op zijn best. Het paaiseizoen (november tot april) is dan voorbij, de vis heeft alle kansen gekregen om zich voort te planten en het visvlees wordt veel steviger van structuur en smakelijker.

In aanvoer is pladijs de belangrijkste vissoort voor de Belgische vissers, terwijl slechts 8 procent van de Belgische gezinnen de vis koopt. Dit jaar mag er tot 6.000 ton pladijs opgevist worden, een historisch niveau. Hoog tijd dus dat pladijs meer op het menu komt.

In 1990, 1998 en 2001 was pladijs of schol ook al Vis van het Jaar, vorig jaar was dat zeeduivel. (Belga/DB)

VLAM stelde een receptenfolder met pladijsgerechten samen, die gratis verdeeld wordt in de visverkooppunten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content