Pizza speciaal voor kankerpatiënten: ‘Lekker eten was lang geen prioriteit’

Hot Homemade Pepperoni Pizza Ready to Eat © iStock

Het Leuvense Center for Gastrology trok met hoogopgeleide chefs naar Napels voor een experiment rond smaaksturing bij oncologische patiënten.

Het Leuvense Center for Gastrology, onder leiding van Edwig Goossens, trok afgelopen week met een delegatie hoger opgeleide chefs uit de zorgsector naar Napels voor een experiment rond smaaksturing bij oncologische patiënten.

Door smaaksturing kunnen we mensen weer doen genieten van voedsel. Dat heeft een enorme invloed op hun gemoedstoestand: ze bloeien terug open, hun levenskwaliteit verbetert aanzienlijk.

Chef Lobke Van den Wijgaert

Doel van de missie? Aantonen dat selectieve smaaksturing ook met succes kan toegepast worden in andere eetculturen.

Hogere levenskwaliteit

‘Smaaksturing is een Belgisch pioniersonderzoek’, zegt chef Lobke Van den Wijngaert, ‘Iedere kankerpatiënt heeft een individuele smaakafwijking. Een smaaktestafname duurt echter maximum 45 minuutjes en op basis daarvan kan je een smaak-DNA maken. Dat kan vervolgens op alle recepten toegepast worden. Wij wilden aantonen dat je dat ook over de grens kan doen.’

‘Lekkerder eten maken voor kankerpatiënten was lang geen prioriteit’, gaat Van den Wijngaert verder, ‘Door smaaksturing kunnen we mensen weer doen genieten van voedsel. Dat heeft een enorme invloed op hun gemoedstoestand: ze bloeien terug open, hun levenskwaliteit verbetert aanzienlijk.’

Smaakgestuurd

Het profiel van de smaakafwijkingen van een bestaande Belgische kankerpatiënt werd toegepast op de échte Napolitaanse pizza gebakken in een houtoven. Zowel het pizzadeeg zelf als de topping van de pizza werden smaakgestuurd volgens het profiel van de patiënt.

Het vergde overtuigingskracht van chef Van den Wijngaert om de Italiaanse chefs zover te krijgen om het recept van de pizza ingrijpend aan te passen en deze in de oven te schuiven om af te bakken: ‘De Napolitaanse chefs dachten dat de pizza aan de ovenvloer zou blijven kleven.’

Het resultaat was zo succesvol dat er meteen een tiental van deze ‘oncologisch smaakgestuurde pizza’s’ werden gebakken zodat iedereen in het auditorium een stukje kon proeven.

De techniek van smaaksturing gecoacht door chefs opent brede perspectieven voor de Italiaanse regio die volop werkt aan de uitbouw van Health Tourism.

De universitaire vertegenwoordigers van het ziekenhuis in Napels drukten na afloop dan ook de wens uit om een bezoek te brengen aan Belgische en Nederlandse ziekenhuizen die de techniek toepassen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content