Pittig lentegroen: waterkers, meer dan een finishing touch
18/05/17 om 07:26
Bijgewerkt om
14:23
Bron : Knack Weekend
Waterkers wordt regelmatig gebruikt ter garnering van gerechten, maar eigenlijk verdient de bladgroente beter. Tips, weetjes en recepten om de grote broer van tuinkers uit de schaduw te halen en op zich te laten schitteren.
Waterkers - ook wel cresson genoemd - is een vaste waterplant met vrij lange stengels en donkergroene blaadjes. De vitaminerijke groente groeit in het wild in het heldere water van beekjes en wordt bij ons en in Frankrijk op vrij grote schaal gekweekt in stromend water. De oude groente werd in de 16e eeuw nog aanbevolen als middel tegen scheurbuik, vandaag is het eerder een ideaal middel om scheuren van de honger te voorkomen.
Gezond
Waterkers is caloriearm en rijk aan vitamine C en caroteen. Waterkers bevat ook vitamine B9, ijzer en calcium.
Gebruik
Waterkers wordt bijna altijd samengebonden in bundeltjes verkocht. Verwijder bij gebruik gele en verlepte bladeren en de harde stelen en maak zowel wilde als gekweekte waterkers altijd goed schoon voordat je ermee aan de slag gaat. De donkergroene, gedeeltelijk afgeronde blaadjes kunnen rauw gegeten worden of kort worden gekookt als groente.
Waterkers is eigenlijk de minder bekende grote broer van tuinkers, dat veel kortere stengeltjes en kleinere blaadjes heeft. Heel wat kinderen hebben er ooit nog wel zelf wat uitgezaaid, al dan niet als 'stekeltjes' van een zelfgeboetseerde egel. Tuinkers is lichter van kleur en smaakt nog wat pittiger.
Bewaren
Waterkers eet je best zo snel mogelijk na aankoop. Moet je het toch even bewaren? Dat kan in de koelkast (tussen de 0 en 4 graden) enkele dagen in een glas water dat je regelmatig vervangt.
In het bord
De smaak van de aromatische blaadjes is aangenaam pittig. Waterkers voelt zich goed als frisse decoratie naast gebraden vlees en gevogelte en hoort bij de romige vulling met kip en champignons uit een koninginnenpasteitje. Het wordt ook regelmatig als basis van sauzen of pesto's gebruikt. Of gewoon in een van deze recepten:
Waterkers - ook wel cresson genoemd - is een vaste waterplant met vrij lange stengels en donkergroene blaadjes. De vitaminerijke groente groeit in het wild in het heldere water van beekjes en wordt bij ons en in Frankrijk op vrij grote schaal gekweekt in stromend water. De oude groente werd in de 16e eeuw nog aanbevolen als middel tegen scheurbuik, vandaag is het eerder een ideaal middel om scheuren van de honger te voorkomen. Waterkers is caloriearm en rijk aan vitamine C en caroteen. Waterkers bevat ook vitamine B9, ijzer en calcium. Waterkers wordt bijna altijd samengebonden in bundeltjes verkocht. Verwijder bij gebruik gele en verlepte bladeren en de harde stelen en maak zowel wilde als gekweekte waterkers altijd goed schoon voordat je ermee aan de slag gaat. De donkergroene, gedeeltelijk afgeronde blaadjes kunnen rauw gegeten worden of kort worden gekookt als groente. Waterkers is eigenlijk de minder bekende grote broer van tuinkers, dat veel kortere stengeltjes en kleinere blaadjes heeft. Heel wat kinderen hebben er ooit nog wel zelf wat uitgezaaid, al dan niet als 'stekeltjes' van een zelfgeboetseerde egel. Tuinkers is lichter van kleur en smaakt nog wat pittiger.Waterkers eet je best zo snel mogelijk na aankoop. Moet je het toch even bewaren? Dat kan in de koelkast (tussen de 0 en 4 graden) enkele dagen in een glas water dat je regelmatig vervangt. De smaak van de aromatische blaadjes is aangenaam pittig. Waterkers voelt zich goed als frisse decoratie naast gebraden vlees en gevogelte en hoort bij de romige vulling met kip en champignons uit een koninginnenpasteitje. Het wordt ook regelmatig als basis van sauzen of pesto's gebruikt. Of gewoon in een van deze recepten:Waterkerssoep met balletjes van lamsgehaktJakobsvruchten met waterkersroom Salade van waterkers, forel en pancettaSalade van mango, gerookte forel, geroosterde pinda's en waterkersAsperges gestoofd in witbier, op vel gebakken keizersbaars en waterkers coulisFarfalle met pesto van waterkers en raketslaSalade van geschroeide zalm met waterkers, amandelen en salsa van roze Florida pompelmoesStoemp van waterkers met gepocheerd eiMacaroni met gerookte zalm en waterkersItaliaans stokbrood met knoflook, waterkers en feta
Knack Weekend Partner Content biedt bedrijven, organisaties en overheden de toegang tot het netwerk van Knack Weekend. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.