NAAM

Pineau des Charentes is een alcoholisch drankje uit het Franse departement Charente en Charente Maritime. Deze aperitief moet minimaal twaalf tot achttien maanden rusten in eiken vaten om te rijpen. Achteraf wordt de vloeistof gefilterd en in flessen overgebracht.

GESCHIEDENIS

Een legende vertelt dat Pineau des Charentes niet alleen het fruit van de wijnstok is, maar ook het fruit van de twijfel. Een wijnbouwer uit het dorpje Burie, in de streek van Charente, zou in 1589 door onoplettendheid wijnmost in een vat met brandewijn uit Cognac overgegoten hebben. Dit zou zijn gebeurd op het moment dat Henri IV de Franse troon besteeg. Het vat werd in een wijnopslagplaats van de landheer gedeponeerd. Enkele jaren later kende het gebied een zodanig enorme wijnoogst dat het vat opnieuw in beslag werd genomen. De wijnbouwer proefde van het mengsel en tot zijn grote verwondering ontdekte hij een overheerlijk brouwsel... Pineau des Charentes.

INGREDIÃ"NTEN

Pineau des Charentes wordt gemaakt van cognac en vers druivensap van de plaatselijke wijnstokken. Cognac moet minstens een jaar oud zijn, terwijl de geperste druiven heel rijp moeten zijn zodat er een maximum aan sappen en natuurlijke suikers kan gerecupereerd worden.

ALCOHOLPERCENTAGE

Het alcoholgehalte bedraagt tussen 16,5 Ã 22%, afhankelijk van de producent.

SERVEREN

Pineau des Charentes wordt koel geserveerd, eventueel met ijsblokjes (uitgezonderd in een glaasje Pineau Blanc) en verse schijfjes limoen, in een tulpvormig glas, zodat zowel de kleur als het aroma het best tot zijn recht komt.

Een oude Pineau Blanc gaat goed samen met ganzenlever, oesters of schimmelkaas (vooral Roquefort). De fruitige Pineau Rosé heeft een lichte meloensmaak. Een glaasje oude Pineau Rosé wordt het best gecombineerd met bepaalde kazen zoals Gouda en Ossau-Iraty, maar ook zoete nagerechten, vooral chocoladetaartjes, komen hiervoor in aanmerking.

SOORTEN

Pineau Blanc:
Druivensoorten: St. Emillion, la Folle Blanche, Colombar. Ook fruitwijnen, zoals zoete Merlot, witte Jurancon, Semillion of Sauvignon kunnen aan het mengsel toegevoegd worden
Pineau Blanc oogt goud- tot amberkleurig en heeft een sterk exotisch fruitig en floraal aroma. Het is een subtiele en verfijnde wijn.

'Oude' en 'heel oude' Pineau Blanc: de soortaanduidingen 'oud' en 'heel oud' worden door de Commission de Dégustation du Syndicat d'Appellation toegewezen. Het rijpingsproces duurt respectievelijk vijf en tien jaar.

Pineau Rosé: Druivensoorten: Malbec, rode Merlot, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon.
Pineau Rosé oogt glanzend acajou, intens rosé met een bruine weerschijn en heeft een sterke aanhoudende aroma.

NAAMPineau des Charentes is een alcoholisch drankje uit het Franse departement Charente en Charente Maritime. Deze aperitief moet minimaal twaalf tot achttien maanden rusten in eiken vaten om te rijpen. Achteraf wordt de vloeistof gefilterd en in flessen overgebracht. GESCHIEDENISEen legende vertelt dat Pineau des Charentes niet alleen het fruit van de wijnstok is, maar ook het fruit van de twijfel. Een wijnbouwer uit het dorpje Burie, in de streek van Charente, zou in 1589 door onoplettendheid wijnmost in een vat met brandewijn uit Cognac overgegoten hebben. Dit zou zijn gebeurd op het moment dat Henri IV de Franse troon besteeg. Het vat werd in een wijnopslagplaats van de landheer gedeponeerd. Enkele jaren later kende het gebied een zodanig enorme wijnoogst dat het vat opnieuw in beslag werd genomen. De wijnbouwer proefde van het mengsel en tot zijn grote verwondering ontdekte hij een overheerlijk brouwsel... Pineau des Charentes.INGREDIÃ"NTENPineau des Charentes wordt gemaakt van cognac en vers druivensap van de plaatselijke wijnstokken. Cognac moet minstens een jaar oud zijn, terwijl de geperste druiven heel rijp moeten zijn zodat er een maximum aan sappen en natuurlijke suikers kan gerecupereerd worden.ALCOHOLPERCENTAGEHet alcoholgehalte bedraagt tussen 16,5 à 22%, afhankelijk van de producent.SERVERENPineau des Charentes wordt koel geserveerd, eventueel met ijsblokjes (uitgezonderd in een glaasje Pineau Blanc) en verse schijfjes limoen, in een tulpvormig glas, zodat zowel de kleur als het aroma het best tot zijn recht komt. Een oude Pineau Blanc gaat goed samen met ganzenlever, oesters of schimmelkaas (vooral Roquefort). De fruitige Pineau Rosé heeft een lichte meloensmaak. Een glaasje oude Pineau Rosé wordt het best gecombineerd met bepaalde kazen zoals Gouda en Ossau-Iraty, maar ook zoete nagerechten, vooral chocoladetaartjes, komen hiervoor in aanmerking.SOORTENPineau Blanc: Druivensoorten: St. Emillion, la Folle Blanche, Colombar. Ook fruitwijnen, zoals zoete Merlot, witte Jurancon, Semillion of Sauvignon kunnen aan het mengsel toegevoegd worden Pineau Blanc oogt goud- tot amberkleurig en heeft een sterk exotisch fruitig en floraal aroma. Het is een subtiele en verfijnde wijn. 'Oude' en 'heel oude' Pineau Blanc: de soortaanduidingen 'oud' en 'heel oud' worden door de Commission de Dégustation du Syndicat d'Appellation toegewezen. Het rijpingsproces duurt respectievelijk vijf en tien jaar. Pineau Rosé: Druivensoorten: Malbec, rode Merlot, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon. Pineau Rosé oogt glanzend acajou, intens rosé met een bruine weerschijn en heeft een sterke aanhoudende aroma.